Nieuws Actueel

Koffietijd voelt als een goede vriendin

Van onze redactie 15 november 2014

Marmara begint de dag graag voor de buis als ze een opkikker nodig heeft. "Als ik even niet lekker in mijn vel zit, kijk ik naar Koffietijd en ben dan al snel weer vrolijk." Diana kijkt om nostalgische redenen: "Koffietijd brengt mij 's ochtends altijd een beetje terug naar vroeger. Dat ik thuiskwam van school en thee dronk met mijn moeder terwijl we keken."

Het huis aan kant, de koffie klaar en dan de tv aan: Koffietijd. Het zijn huisvrouwen, oudere dames, maar ook jonge mannen en hippe meiden die hun ochtend voor het programma inruimen. Laatst nog kwam er een type bodybuilder op presentatrice Pernille La Lau af: 'Ik kijk altijd'.

Geen typische Koffietijd-kijker Een typische Koffietijd-kijker is er dus niet, zeggen de makers. Maar allemaal willen ze weten: wat maakt tv-kok Caspar vandaag klaar? Wat zijn de trends in make-up of kleding? Goededoelenacties, een persoonlijk interview met een bekende Nederlander, gesprekjes over een kookboek, een nieuwe cd of de laatste tuintrends: alles komt voorbij, gedoopt in een zonnig feelgoodsausje.

Niet altijd vrolijk Waar mogelijk, want de onderwerpen zijn niet altijd vrolijk. Laatst nog was Leontine Borsato te gast als ambassadeur voor hulporganisatie Cordaid Memisa, die strijdt tegen moedersterfte in Afrika. "Ze zette een wekker op 2 minuten, in die tijd was er alweer een moeder overleden. Daarmee geeft ze je op dat moment wel een klap in je gezicht hoor", zegt La Lau, gezeten naast Loretta Schrijver aan een tafel in de voormalige villa van realityserie De gouden kooi. Nu wordt Koffietijd er zes dagen per week opgenomen. Quinty Trustfull, de derde presentatrice, is vandaag op pad met Eigen huis & tuin. De drie presenteren in wisselende samenstelling.

Huiskamer Open haard op de achtergrond, kaarsjes, koffie: het voelt haast als een echte huiskamer. Met dit verschil dat het zo net na de uitzending een komen en gaan is van technici, redactieleden en gasten. De locatie, gelegen in het bos en omgeven door een riante, omheinde tuin met zwembad, geeft een meerwaarde aan het programma, stellen ze. Schrijver: "Dit is een plek waar je je gewoon prettig voelt."

La Lau: "We arriveren om 7 uur 's ochtends, dan hoor je de vogels al. We doen in de zomer vaak uitzendingen buiten, in de winter hebben we weleens een aflevering in de sneeuw gemaakt. En ik heb wateryoga gedaan in ons zwembad. We hadden hier een stormbaan, toen hing ik aan de hoogste ladder en werden allerlei onsympathieke shots van mijn achterwerk gemaakt." Gierend: "Quinty en ik hebben Loretta nog door Gerard Joling in het zwembad laten gooien omdat ze niet met ons wilde zwemmen." Schrijver: "Bijna alles wat we bedenken, kan hier ook. Dat is zó leuk."

Terugkijken doen ze bijna nooit, daar is de werkdruk te hoog voor. Dat er al bijna 1.000 afleveringen zijn gemaakt sinds de start in april 2010, vinden ze haast niet voor te stellen. In werkelijkheid zijn het er veel meer, de uitzendingen van de eerste Koffietijd! (1994 tot 2001) van Mireille Bekooij en Hans van Willigenburg meegeteld. De soms torenhoge kijkcijfers van weleer halen ze nu niet meer, al scoort het programma volgens de makers prima in de doelgroep. Nóg steeds zijn er kijkers die via de facebookpagina laten weten met weemoed terug te kijken. "Maar ons programma is van nú", stelt La Lau. Schrijver: "Het heeft een eigen smoel en heeft niets meer te maken met het oude Koffietijd. Natuurlijk krijgen wij weleens meewarige reacties van: ach, dat Koffietijd. Omdat we mensen hier niet aanvallen. We zijn kritisch, maar het is geen afzeikprogramma. Het is feelgood."

Koffietijd, dagelijks, behalve zondag, op RTL 4 om 10.00 uur. Op donderdag 21 november wordt de duizendste uitzending live gevierd. Voor geselecteerde fans is er op 16 november een Koffietijd Pre-Party in Beeld & Geluid in Hilversum.