Nieuws Actueel

Kolonel Brantz: Srebrenica werd opgeofferd

Van onze redactie 21 januari 2015

Op 10 juli 1995 tuurde kolonel Charlef Brantz naar de lucht boven Bosnië om te kijken waar de beloofde luchtsteun bleef.

De vliegtuigen kwamen niet. Een dag later viel de enclave Srebrenica. Het kostte uiteindelijk zevenduizend moslimmannen hun leven. "Ik weet zeker dat het een voorbereide aanval van Mladic was."

Brantz was in 1995 de plaatsvervangend VN-commandant van de sector Noordoost in Bosnië. Vanuit Tuzla was hij de baas over alle VN-troepen in dat gebied. Daarmee was hij de direct leidinggevende van overste Thom Karremans, de commandant van Dutchbat, het bataljon dat Srebrenica moest beschermen.

Minutieus hield Brantz tijdens de Joegoslavische burgeroorlog een dagboek bij. Nu, bijna 20 jaar later, worden die aantekeningen gepubliceerd. Vanaf woensdag liggen ze in boekvorm in de winkel.

U stelt dat de enclave Srebrenica door de internationale militaire en politieke top is opgeofferd voor een groter vredsesverdrag in Joegoslavië. "Ja, want de luchtsteun kwam niet. En als die wel was gekomen, was ze waarschijnlijk bewust niet zo groot geweest dat het echt verschil had gemaakt. Het plan van generaal Mladic om Srebrenica in te nemen, is ook geen impulsief plan geweest en dat moet men hebben geweten."