Nieuws Actueel

Koning: meer samenwerken met Denen

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4814557

Het bezoek werd woensdagavond afgesloten in de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen met een dansvoorstelling van ICKamsterdam en een aansluitend diner.

Volgens Willem-Alexander is samenwerking tussen de landen ook nuttig op het gebied van de ontwikkeling van windenergie. De kosten daarvan moeten fiks omlaag om duurzame energie als geheel te kunnen verwezenlijken en samenwerken met de Denen is de enige weg, zei de koning.

Zelfvoorzienend Eerder op de dag had het koningspaar samen met het Deense kroonprinselijk paar Frederik en Mary een bezoek gebracht aan het eiland Samsø voor de kust van Jutland dat dankzij windmolens zelfvoorzienend is in windenergie en in 2020 geen fossiele brandstoffen meer wil gebruiken.

Ook bracht het koningspaar een bezoek aan het Bispebjerg-ziekenhuis in Kopenhagen waar het paar uitleg kreeg over de plannen voor een superhospitaal. Op het gebied van gezondheidszorg kunnen beide landen van elkaar leren, zei koningin Máxima.

Hamburg Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reizen donderdagmorgen door naar Sleeswijk-Holstein, de aan Denemarken verwante en grenzende Duitse deelstaat. Daar beginnen ze aan een tweedaags werkbezoek dat hen ook naar Hamburg brengt.