Nieuws Actueel

Koning: 'Meer samenwerking met Duitsers belangrijk'

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4813603

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdag en vrijdag te gast bij onze oosterburen. Zij worden daarbij vergezeld door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Duurzame energie Nederland en Duitsland zijn al nauw verweven met elkaar op het gebied van duurzame energie, maar er is veel ruimte om de samenwerking verder uit te breiden, aldus ING. Dit kan bijvoorbeeld via gezamenlijke platforms op zee waar de energie van verschillende windparken bijeen komt.

Nu sluiten beide landen hun eigen parken nog op de eigen nationale netten aan. Maar elektriciteit die bijvoorbeeld in Duitse wateren wordt opgewekt, zou ook direct naar het Nederlandse vasteland kunnen gaan, zeggen de economen van de bank.

Energiebeleid De energiesector is ook gebaat bij meer politieke samenwerking en een gezamenlijk Europees energiebeleid. Er zijn forse investeringen nodig voor de aanleg van windparken op zee en de stroomkabels over de zeebodem die de elektriciteit naar verdeelstations brengen. De geplande parken en offshore kabels in Nederland en Duitsland tot 2020 kosten volgens ING bij elkaar tussen de 32 en 37 miljard euro.

Behalve voor de energiesector, is de handelsmissie ook bedoeld voor het bevorderen van de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van medische technologie en farmacie.