Nieuws Actueel

Koningin Máxima ziet vooruitgang in Myanmar

Van onze redactie 1 april 2015

Image 4836733

De koningin, die het Zuidoost-Aziatische land bezocht in haar functie als speciaal adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, verwacht dat de komende jaren 'reuzensprongen' gemaakt kunnen worden. ,,Myanmar kan de achterstand die het heeft op andere Aziatische landen ombuigen in een voorsprong, vooral door het gebruik van moderne middelen als mobiele telefoon voor bankieren", aldus Máxima.

Ingenomen De regering van Myanmar toonde zich bij monde van president Thein Sein en minister van Financiën Win Sein, zeer ingenomen met het bezoek. De president had daarvoor de basis al gelegd bij zijn eigen reis naar Nederland vorig jaar. ,,Ik heb u toen uitgenodigd, ik ben blij dat u bent gekomen, ook al is het in deze tijd van het jaar onaangenaam warm", aldus Thein Sein bij zijn gesprek met de koningin.

De president wil de levensomstandigheden van de veelal zeer arme bevolking verbeteren en weet dat toegankelijkheid tot zaken als bankieren, sparen en verzekeren daarbij essentieel is, zei Máxima tijdens een persconferentie. ,,Hij heeft zich eraan gebonden, maar het is niet in één dag geregeld. Er is ook geduld nodig", meende de koningin. Ze zal de ontwikkelingen blijven volgen nu Myanmar in haar aanwezigheid een ambitieus nationaal plan lanceerde om betere toegankelijkheid te realiseren. ,,Het is een stappenplan. Het geeft de richting aan", zei Máxima.

Aung San Suu Kyi De koningin sloot haar serie gesprekken in de hoofdstad Naypyidaw af met een ontmoeting met Aung San Suu Kyi, de Myanmarese oppositieleidster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Met haar besprak Máxima eveneens het belang van goede financiële diensten voor verdere ontwikkeling van het land.