Nieuws Actueel

Koningsdag is ode aan de vrijhandel

Caroline Spilt 24 april 2015

Koningsdag rommel markt blog middelgroot

"Laten we wel wezen: ken jij een Nederlander die op Koningsdag blij wakker wordt, omdat de koning jarig is? Ik niet. Echte koningsverering kennen we hier niet. Toch wordt in geen enkel land de verjaardag van een koning of koningin zo uitbundig gevierd als in Nederland – met als meest opmerkelijke kenmerk: de rommelmarkt. Wie gaat er nou in z’n vrije tijd oude troep verkopen op straat?"

Een stukje uit de best gelezen blog van deze week.

Hieronder de volledige blogtop 5:

1. Saskia Maarse - Eerst betalen!

In het boekje Typisch Nederlands beschrijft de Turkse Neriman haar eerste kennismaking met (toen nog) Koninginnedag: "Ik liep met een vriendin door de stad en zag een kraampje met oranje flesjes. Ik pakte er een om een slok uit te nemen. Mijn vriendin waarschuwde me: 'Je moet eerst betalen.' Ik begreep dat niet. Ik dacht dat het gratis was, een cadeau van de koningin. Ze was toch jarig?"

2. Janneke van Heugten - Mijn drie grootste blunders

Je leert het meest van de fouten die je maakt. Als je geen fouten durft te maken, vertraag je je ontwikkeling. Allemaal mooi en waar. Ik voel me echter vooral knap beroerd als ik een fout maak. Helemaal als ik een fout maak in mijn contact met journalisten en redacteuren. Van mijn drie allergrootste blunders maakte ik er twee in mijn begintijd. Helaas maakte ik de derde vorige week.

3. Richard de Vries - Een goede verkoper is een hardloper

Snelle tijden bereik je als hardloper bij wedstrijden als je een beroep doet op je doorzettingsvermogen, je discipline en je durf. Exact de eigenschappen die je helpen uit te groeien tot een goed verkoper. Nieuwsgierig waarom juist deze drie eigenschappen? Lees dan verder.

4. Bouwien Rutten - Elimineer het woord 'burger'

Nog niet eerder in mijn leven heb ik zoveel ambtenaren gesproken als de afgelopen paar weken. En de aankomende jaren zal dat niet anders worden, gezien mijn nieuwe job als volksvertegenwoordiger bij de provincie.

5. Joris Groenendijk - De wens van de steenhouwer

Er was eens een Japanse steenhouwer. Iedere dag ging hij naar het gebergte om stenen uit de wand te hakken. Het was een zwaar bestaan.