Nieuws Actueel

Koningsontbijt blijft ongezond

Rik Nizet 22 april 2015

Koningsdagontbijt 335

Consumentenorganisatie foodwatch blijft problemen houden met het Koningsontbijt. Dit ontbijt waar vrijdag ruim een miljoen basisschoolleerlingen aan meedoen, bevat veel ongezonde producten. "Bedrijven bepalen wat zogenaamd gezond en goed is voor de kinderen", zegt foodwatch-directeur Hilde Anna de Vries. Ook over de sluikreclames heeft de organisatie grote zorgen.

Foodwatch pleit voor een wet die reclame van de voedselindustrie op scholen weert. "Op scholen mag volgens de wet geen reclame gemaakt worden, maar onder het mom van voorlichting, dringen voedselproducenten nu toch via een omweg de scholen binnen", zegt De Vries. De belangen van de voedselindustrie en van onderwijs verschillen fundamenteel van elkaar, zegt de organisatie.

JumboHet Koningsontbijt wordt aanstaande vrijdag op veel basisscholen geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen. Het wordt voor het derde jaar op rij geleverd door supermarktketen Jumbo.

Hagelslag en pindakaasVorig jaar was er ophef over omdat kinderen eten voorgeschoteld kregen dat vol zat met suiker. Het ging om ongezonde producten als hagelslag en pindakaas. Het Voedingscentrum noemde dit ontbijt vorig jaar "een slecht voorbeeld."

Dit jaar is er volgens de instantie een aantal verbeteringen aangebracht aan het ontbijt, maar het Voedingscentrum is er nog steeds niet erg over te spreken. "De pindakaas is eruit gehaald, maar het is nog steeds geen gezond ontbijt'', zei een woordvoerster vorige maand.

OntbijtHet ontbijt bestaat dit jaar onder meer uit melk, sinaasappelsap, volkorenbrood, chocoladehagelslag, aardbeienjam, appelstroop, smeerkaas, smeerworst, snoeptomaatjes en appels.