Nieuws Actueel

Koningspaar naar handelsstad Zwolle

Zwolse ondernemers zijn blij met het bezoek op Koningsdag van Willem-Alexander en Máxima, schrijft het AD. Stadsomroeper Peter Vader over zijn handelsstad.

Matthijs Meeuwsen 25 april 2016

Zwolle 6

Peter Vader werkt sinds zijn officiële beëdiging in 1995 als de stadsomroeper van Zwolle en kent de stad daardoor als zijn broekzak. "We hebben niet een grote trekpleister die eruit springt, maar als som der delen is Zwolle een fantastische stad om te bezoeken. Van oudsher zijn we een handels- en vestingstad, en dat zie je terug in al die oude, fotogenieke gebouwen. Ik raad mensen altijd aan om in Zwolle vooral veel omhoog te kijken. Het wemelt in de historische gevels van de stadswapens en symbolen. Ook culinair hebben we niets te klagen. De kwaliteit van De Librije druppelt ook door naar de andere restaurants; het is hier zeer goed lunchen en dineren."

Kerk vol boekenAchter de Broeren 1-3Het meest fotogenieke beeld van Zwolle krijg je wat mij betreft vanaf de brug over de Thorbeckegracht. Hier komen Máxima en Willem-Alexander weer aan land nadat ze een stuk hebben gevaren over de grachten rond het centrum; sowieso een aanrader voor iedere bezoeker. Je vindt hier de oude Librije, maar ook Het Beugeltje: een geweldig gezellige kroeg in de historische Wijndragerstoren. En niet te vergeten een van de mooiste boekhandels van ons land: Waanders.Ambachtslieden Sassenstraat Mensen zijn vaak geneigd om in een vreemde stad de geijkte routes door de winkelstraten te volgen. Niet doen! Wie goed kijkt, vindt in het centrum van Zwolle heel veel kleine gangetjes en steegjes, waar je kunt doorsnijden en nog even het authentieke karakter van de stad kunt opsnuiven. Mijn favoriet is het steegje tussen de Sassenstraat en Nieuwe Markt. Vroeger liep de Kleine Aa door het centrum. Iedereen gooide zijn afval erin. Hier in de steeg zie je nog heel goed dat hoogteverschil. Je ziet nog alle kleine ramen waarachter in Hanzetijd ambachtslieden stonden te werken.Met de hand Spooldersluis Zwolle is ook een heel groene stad met een fijn buitengebied. Je ziet dit misschien wel het mooist bij het historische sluisje van Katwolde, een prachtige plek aan de rand van de stad die zelfs veel Zwollenaren niet kennen. Er loopt een moderne sluis voor de grote binnenvaart- en plezierschepen, maar ik kijk liever over het water uit bij de oude sluis die nog met de hand wordt bediend. Het is een prima startpunt om met de fiets de uiterwaarden van de IJssel in te gaan.|Strobalentheater Hele centrum Zwolle is een enorm muzikale stad. Het begon ooit met onze langharige pianist Jan Vayne en inmiddels zijn we met Typhoon en Sticks van Opgezwolle – die de koning en prinses Máxima zal ontvangen – zelfs de hiphophoofdstad van Nederland. Logisch dus dat Zwolle ook een ware festivalstad is, met onder meer een van de grootste bevrijdingsfestivals van het land en Zwolle Unlimited in het eerste weekend van juni. Onze lokale jongens geven uiteraard vaak acte de présence: Typhoon gaf vorig jaar piepkleine privéoptredens in een Mini. Het mooie is: dit jaar gratis toegang.Familieclub Stadionplein 1 Ik ben heel lang stadionomroeper van PEC Zwolle geweest en voor mij staat de voetbalclub symbool voor de stad: met een vrij lage begroting zijn er de laatste jaren grote successen geboekt. PEC is een familieclub, maar het gemoedelijke sfeertje van een avondje PEC is ook voor bezoekers van buiten de stad echt een aanrader.