Nieuws Actueel

Koningspaar plaatst herdenkingskaars bij Auschwitz

Van onze redactie 27 januari 2015

Ze deden dat in gezelschap van Ernst Verduin, de officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse overlevenden van het kamp die zelf in 1943 in Auschwitz terecht kwam.

Vertegenwoordigers van 49 landen plaatsten een kaars rond het monument van kamp Auschwitz II-Birkenau, het grootste van de vernietigingskampen in en rond het Poolse Oswiecim en Brzezinka. Anders dan 10 jaar geleden bij de 60e herdenking van de bevrijding van het kamp, gebeurde het plaatsen van de kaarsen gelijktijdig door alle delegaties, om de tijd buiten in de sneeuw te beperken.

Plechtigheid Het plaatsen van de kaarsen volgde op een 2 uur durende plechtigheid in een grote de tent voor de 'Poort des doods', de toegang tot het kamp. De tent was neergezet omdat het 10 jaar geleden bij de herdenking met name voor de aanwezige bejaarde overlevenden veel te koud was geweest. Koning Willem-Alexander kreeg daar van de Polen een ereplaats, naast de Poolse president Bronislaw Komorowski. Achter de koning zat minister-president Mark Rutte. Koning en premier droegen een keppeltje, een Joodse hoofdbedekking.