Nieuws Actueel

Kookstudio en andere bedrijven in monument in Enschede

Van onze redactie 4 juni 2015

Dick Jansen

De nieuwe eigenaar van het voormalige transformatorstation aan de G.J. van Heekstraat 79 wordt Benito Amato van Amato Beheer uit Enschede. Hij neemt het voor een bedrag van 145.000 euro over van de gemeente. Het pakt volgens burgemeester en wethouders in hun besluit ook positief uit dat op deze manier het jaarlijks negatieve exploitatiesaldo van 30 mille op het gebouw komt te vervallen. Het onderkomen staat momenteel gedeeltelijk leeg en dat is niet bevorderlijk voor de staat van het pand en de directe omgeving. Door de verkoop wordt weer een passende invulling gegeven aan het gebouw.

KookstudioOp de begane grond van het pand komt een kookstudio. „Binnen onze familie, die van Italiaanse herkomst is, hebben we koken als hobby”, vertelt Amato. „Mijn zussen verdienen er zelfs geld mee. We houden elk jaar ook al in kleine kring een soort workshops waarin we op biologische wijze tomatensauzen bereiden. Dat willen we uitbreiden naar een meer professionele basis. We zijn verder van plan kooklessen te verzorgen. Maar die hoeven niet per se op de Italiaanse keuken gericht te zijn, al zou het wel mooi uitpakken als we die kunnen promoten. Je ziet dat overal kookateliers van de grond komen, dus we verwachten dat dit economisch haalbaar is.” Het pand was de afgelopen jaren in gebruik bij kunstenaars. Die konden het eerder voor twee ton overnemen, maar konden toen dat bedrag niet bij elkaar krijgen.

InvullingAmato zit vol met plannen voor het vroegere transformatorstation, dat aan de buitenkant een gemeentelijk monument is. „Daar mogen we dus niets aan veranderen”, geeft hij aan. „Maar als de huidige huurder - een kunstenaar - het op 31 juli heeft verlaten, gaan we het aan de binnenkant helemaal strippen en opnieuw inrichten. We moeten nog wel creatief aan de slag hoe we alles inpassen.” De ondernemer brengt op de bovenverdieping de administratie onder en het verkoopkantoor van een ander bedrijf van hem, Benitech Kozijnen. Verder komen er op de eerste verdieping ateliers voor kunstenaars.

Gemeente verkoopt nog drie andere gebouwenEnschede gaat nog vier andere bezittingen uit het gemeentelijk vastgoed afstoten. Daaronder bevindt zich een vroegere school met omliggende grond aan de Twekkelerweg 124. De nieuwe eigenaar betaalt er 240.000 euro voor. Ook gaat een bedrijfspand met kantoorruimte aan de Wethouder Beversstraat 189 van de hand. Dat levert 550.000 euro op door de overdracht aan Ruha Beheer. Een boerderij met grond aan de Wooldrikshoekweg 99 wordt overgedragen voor 300.000 euro. Aan de Geerdinkszijdeweg 98 wordt een perceel grond verkocht voor 3315 euro.

Foto: Dick Jansen