Nieuws Actueel

Koole niet hoger op kandidatenlijst PvdA

Van onze redactie 18 januari 2015

Hij daagde eerst kandidaat vier uit, maar verloor die strijd tegen de huidige Senator Nico Schrijver. Ook de strijd om de plekken vijf en zes verloor Koole. Hij en zijn aanhangers lieten het daar vervolgens bij.

De lijst wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter Marleen Barth. Op nummer 2 staat Ruud Vreeman, tot voor kort waarnemend burgemeester van Groningen. Vreeman was eerder ook partijvoorzitter.

Kritiek

Koole was van begin 2001 tot eind 2005 voorzitter van de PvdA en de afgelopen vier jaar Senator voor zijn partij. Hij zou niet op de kandidatenlijst gezet zijn vanwege zijn kritiek op de top van de partij en op partijleider Diederik Samsom in het bijzonder. Vorig jaar juli zei hij nog dat de PvdA lijdt onder een vertrouwenscrisis met zijn kiezers die niet ,,zomaar goed zal komen''.

Dat de poging van Koole om hoger op de lijst te komen niet slaagde, is een opsteker voor de partijtop. Er was rekening mee gehouden dat het congres onvrede over partijleider Diederik Samsom zou uiten door een 'proteststem' op Koole.