Nieuws Actueel

Koopkracht stijgt niet door lagere pensioenpremies

Van onze redactie 6 december 2014

Werkgeversvereniging AWVN en vakbonden FNV en CNV zeggen dat de premies bij veel pensioenfondsen niet dalen zoals het Centraal Plan Bureau heeft voorspeld. De premies stijgen juist, of blijven gelijk.

Politiek succes Er zijn ongeveer 5,5 miljoen werknemers bij een pensioenfonds aangesloten. Het ABP is waarschijnlijk het enige pensioenfonds dat zijn premie verlaagt. Dat betekent dat de 1,5 miljoen mensen die bij het ABP zijn aangesloten, vooral ambtenaren en onderwijskrachten, van hun brutoloon netto meer overhouden. „Het ABP doet dat omdat het kabinet een politiek succes nodig heeft,” zegt bestuurder Frans van de Veen van CNV Vakmensen. Het kabinet praat bij ABP als werkgever van de ambtenaren mee over de hoogte van de pensioenpremies.

Minder pensioen Vanaf 2015 mag per jaar minder pensioen worden opgebouwd. Het idee was dat dit ook tot lagere premies zou leiden. Het kabinet en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben steeds gezegd dat werknemers de dalende pensioenpremies terug zouden moeten vinden in hun portemonnee. Dankzij meer koopkracht zou zo de kwakkelende economie verbeteren. Vakbondsbestuurder Van der Veen: „Daar klopt dus geen hout van.”