Nieuws Actueel

Koops Furness vreest het ergste

Lotte Grimberg 26 augustus 2014

FNV Bondgenoten vreest dat er voor een groot deel van de bijna 1200 personeelsleden van Koops Furness geen doorstart meer inzit bij het autodealerbedrijf. De vakbond rekent op een "enorme impact op de werkgelegenheid'', nu de belangrijkste kandidaat om de failliete onderneming over te nemen, de Van Mossel Groep, is afgehaakt.

DoorstartDe curatoren rest niets anders dan te proberen om voor losse delen van Koops Furness nog een koper te vinden. "Maar dat is natuurlijk een slap aftreksel van wat Van Mossel allemaal van plan was'', zegt FNV-bestuurder Jeanette Brouwer. Wanneer een bedrijf als geheel een doorstart maakt, blijven er doorgaans meer banen behouden dan wanneer alleen de mogelijk levensvatbare onderdelen met nieuwe eigenaren verder gaan.

BedrijfsvoeringBij een groot aantal vestigingen van Koops Furness is het werk inmiddels stilgelegd, aldus Brouwer. De curatoren zullen volgens haar daarom vaart moeten maken met hun onderhandelingen met potentiële kopers. Als de bedrijfsvoering te lang stil ligt, wordt het veel moeilijker om nog door te starten.

Donderdag en vrijdag staan verschillende bijeenkomsten van uitkeringsinstantie UWV op de agenda. Daar zal de personeelsleden worden uitgelegd hoe hun uitkeringen geregeld zijn en hoe zij zich moeten inschrijven als werkzoekenden.

FaillietVorige week gingen vrijwel alle vennootschappen behorend tot het Koops Furness-concern failliet. Het bedrijf, met ongeveer 70 verkoop- en servicepunten in Nederland, kampte onder meer met teruglopende autoverkopen, hoge huurlasten en te lage winstmarges. De onderneming is na Pouw het tweede grote autodealerbedrijf dat dit jaar in grote financiële problemen is geraakt.