Nieuws Actueel

Kopzorgen om WWZ

Lotte Elbrink | De Advocatenwijzer 10 juli 2015

Ontslag wwz groot

Gaat de Wet Werk en Zekerheid tot een ontslaggolf leiden? Dat is nog maar de vraag. Om een werknemer onder de vleugels van de WWZ te kunnen ontslaan, moet de werkgever één ontslaggrond volledig kunnen onderbouwen met een dossier dat piekfijn op orde is. En dat kan nog wel eens een probleem worden: "Dossiervervuiling is aan de orde van de dag”, zegt Mechteld van den Oord, oud advocaat en oprichter van De Advocatenwijzer. Het mogelijke gevolg? De kantonrechtersformule 2.0.

Arbeidsrecht advocaten beleven topdrukte. "Voor 1 juli was ik voornamelijk bezig met het ontslaan van werknemers”, vertelt Jacobijn Voute, arbeidsrechtadvocaat van topondernemingen. "In eerste instantie vanwege ontbrekende dossiers, zelden heb ik een goed dossier gezien! Maar ook omdat voor die datum nog ontslag op basis van verschillende ontslaggronden mogelijk was.” Terwijl er in de media wordt gespeculeerd over een ontslaggolf na 1 juli, verwacht Voute juist een tegenovergestelde situatie.

Sinds de invoering van de WWZ is het lastiger om een werknemer te ontslaan. Ten eerste omdat één ontslaggrond volledig onderbouwd moet worden en ten tweede omdat een dossier piekfijn op orde moet zijn. ,,Is een dossier niet compleet, dan mag de werkgever de werknemer niet ontslaan en zit je weer met elkaar opgescheept”, vertelt Voute. ,,Ze zullen weer met elkaar om de tafel moeten om te kijken wat nodig is om de werknemer weg te krijgen. Negen van de tien keer is dat geld… Arbeidsjuristen spreken daarom van een kantonrechtersformule 2.0.”

TransitievergoedingOok de transitievergoeding, waar een werknemer straks altijd recht op heeft, is een onruststoker. Nu kan een werkgever nog kiezen voor een ontslagroute via het UWV en hoeft hij geen vergoeding te betalen. Maar met de komst van de WWZ kan een werknemer altijd aanspraak maken op de transitievergoeding.

En dat kan een kleine werkgever duur komen te staan. Werkgevers die voorheen niets betaalden, kunnen straks te maken krijgen met een vergoeding die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. "Dat kan een flinke klap zijn, vooral voor bedrijven die al in zwaar weer verkeren”, vertelt John Veerman, arbeidsrechtadvocaat bij Som advocatuur.

Wel hebben kleine werkgevers een escape, een uitzondering op de regel: het bedrijf hoeft geen transitievergoeding te betalen wanneer het in ‘zwaar weer’ verkeert. Maar volgens experts is dit een wassen neus. ‘Zwaar weer’ betekent in dit geval: drie jaar verliesgevend en een negatief eigen vermogen. "Geen ondernemer wens ik toe dat aan die voorwaarden wordt voldaan!”, aldus Stefanie Groothuismink, advocaat bij Dijks Leijssen Advocaten. "Dit betekent dat je praktisch failliet moet zijn voor je van de ‘escape’ gebruik kan maken.” Veel (kleinere) ondernemingen zullen in dit scenario dus al zijn omgevallen.

IngewikkelderDe WWZ moet het ontslagrecht eenvoudiger maken, maar arbeidsjuristen en advocaten zijn van mening dat de nieuwe wet deze belofte niet nakomt. "Het ontslagrecht eenvoudiger? Het kan toch niet zo zijn dat iemand dat serieus meent!”, zegt Voute haast verontwaardigd. "Leuk verkooppraatje hoor, maar voor iedereen wordt de wetgeving ingewikkelder. Zelfs kantonrechters roepen het.”

Ook Veerman verwacht dat de situatie ingewikkelder wordt: "Werknemers gaan straks sneller in Hoger Beroep, omdat ze altijd aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding”, vertelt de advocaat. ,"Het zal leiden tot veel meer procedures en dat gaat gepaard met meer proceskosten.”

VoorbereidingVeel MKB’ers zijn helemaal niet goed voorbereid op de komst van de WWZ. "Wij hebben met ons kantoor een aantal lezingen over de WWZ gegeven. Je merkt dat werkgevers niet goed op de hoogte zijn van alle veranderingen”, vertelt Groothuismink. "Maar dat is eigenlijk ook niet zo gek, er verandert best wel veel. Veel kleine ondernemingen hebben geen HR en moeten alles zelf uitzoeken.”

Ook Johan Gelaudie, werkzaam bij RS Finance en salarisadministrateur van horecaondernemingen, merkt dat MKB’ers moeite hebben met het omarmen van het nieuwe ontslagrecht. "Het afgelopen jaar hebben wij regelmatig werkgevers geïnformeerd, maar toch krijg ik iedere keer onveranderde arbeidsovereenkomsten op mijn bureau. Soms lijkt het wel een opvoedtraject, het is ontzettend lastig om een poot aan de grond te krijgen”, vertelt hij. "Maar ergens begrijp ik dat wel, als hardwerkende horecaondernemer heb je wel andere dingen aan je hoofd.”

Toch is volgens Veerman een goede voorbereiding het halve werk: "Toekomstige problemen sluit je al uit door arbeidsovereenkomsten op orde te hebben.” Ook Voute biedt werkgevers een helpende hand: zij geeft tegenwoordig workshops dossieropbouw. "We moeten leren uit een ander vaatje te tappen.”