Nieuws Actueel

Kopzorgen over wanbetalers

Jeroen Jansen 6 maart 2014

Nederlanders horen bij de beste betalers van Europa. Desondanks betalen ze gemiddeld te laat. Dit levert ondernemers kopzorgen en een liquiditeitsprobleem op. In dit whitepaper geeft Atradius een overzichtelijke handleiding over hoe je er optimaal voor zorgt dat je facturen op tijd worden betaald.

In Europa behoren de Nederlanders tot de beste betalers. Maar met een gemiddelde betalingstermijn van 44,8 dagen, is de gemiddelde betaling nog steeds ruimschoots na de vervaldag. Bovendien blijft het percentage ondernemers dat de facturen binnen 30 dagen na de vervaltermijn betaalt alleen maar stijgen.

Vicieuze cirkelDeze 'nalatigheid' in de betaling van facturen tast vooral bij kleinere ondernemers de liquiditeitspositie aan. En dat kost geld. Gevolg is dat ook deze kleinere ondernemers later gaan betalen. En zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij de betalingstermijnen steeds verder oplopen.

Heb jij ook met klanten te maken die regelmatig te laat betalen? Als het om slechts enkele dagen gaat, is dit waarschijnlijk niet zo snel een probleem. Maar wanneer de betalingstermijnen op blijven lopen, kan dit wel degelijk tot ongewenste situaties leiden. In het ergste geval gaat je afnemer zelfs failliet, terwijl je rekeningen nog niet betaald zijn. Dat wil je als ondernemer natuurlijk altijd voorkomen.

Lees verder op BC.nl.