Nieuws Actueel

Kort geding NS ingetrokken

Lotte Grimberg 21 januari 2015

De treinenbouwers Alstom en Bombardier zien af van een kort geding tegen de NS. De bedrijven wilden een onderhandse gunning door NS aan de Zwitserse treinenproducent Stadler voor de levering van zestig sprinters aanvechten. Beide partijen hebben het geding echter ingetrokken, liet een woordvoerster van de rechtbank Midden-Nederland woensdag weten. De reden is niet bekend.

Voor NS betekent dit dat de bestelling geen vertraging oploopt. "Een belangrijke opsteker. Dat we nu definitief kunnen bestellen, is een belangrijke steun in de rug'', aldus financieel directeur Engelhardt Robbe van NS.

SprintersDoor onder meer reizigersgroei heeft NS eind 2016 extra sprinters nodig. Aangezien het tekort aan sprinters zich al op korte termijn voordoet, was het doorlopen van een openbare aanbesteding volgens NS niet mogelijk. Andere opties, zoals de huur van treinen, waren niet voorhanden.

Kort gedingAlstom en Bombardier dreigden met het kort geding omdat ze ook in aanmerking wilden komen voor een onderhandse gunning. Maar volgens de NS hebben deze partijen niet aangetoond te kunnen voldoen aan de behoefte van NS voor eind 2016.

Stadler is in staat om snel sprintertreinen te leveren, omdat het al bezig is met een procedure voor toelating op het Nederlandse spoor. Bovendien rijden de treinen van Stadler van het type Flirt al in meerdere landen en hebben ze zich al bewezen, aldus NS.