Nieuws Actueel

Korte handelsweek in het verschiet

Van onze redactie 21 december 2014

De AEX-index zal zich daarbij verder optrekken aan breed uitgemeten opmerkingen van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve liet vorige week weten geduld te hebben met het verhogen van de rente in de Verenigde Staten. Dat zorgde donderdag nog voor de beste dag van het jaar voor de hoofdindex op Beursplein 5.

In Amsterdam wordt maandag het aandeel van het Franse kabelconcern Altice formeel een AEX-fonds. Verder neemt NN Group de plek in van fietsenfabrikant Accell in de MidKap, terwijl Accell samen met Crown van Gelder deel gaat uitmaken van de Smallcap-index. Oranjewoud verdwijnt uit de Smallcap-index.

Olieprijs

Op macro-economisch vlak brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag cijfers over de economische groei en het producentenvertrouwen naar buiten. Ook data over het overheidstekort en de inkomens van Nederlandse huishoudens staan op de rol.

De olieprijs, die al enige tijd flink onder druk staat, zal wederom scherp in de gaten worden gehouden. Inmiddels kost een vat Amerikaanse olie 57,13 dollar per vat, ruim 40 procent minder dan begin dit jaar. De prijs van Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, staat op 61,38 dollar per vat (van 159 liter). Medio juni kostte Brent nog bijna 116 dollar.

De AEX-index eindigde vrijdag 0,5 procent hoger op 418,37 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 627,82 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten tot 0,3 procent in de min. In Londen kreeg de FTSE-index er 1,2 procent bij. De Dow-Jonesindex eindigde in New York 0,2 procent hoger op 17.804,80 punten. De brede S&P 500 won 0,5 procent tot 2070,66 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,4 procent naar 4765,38 punten.