Nieuws Actueel

Kostenbesparing en milieubewust ondernemen gaan bij TND Duurzaam hand in hand

Dick Nijhuis en Tim van der Aa zijn jonge ambitieuze ondernemers. Zij houden zich vanuit hun uitvalsbasis Albergen bezig met het adviseren en installeren van kostenbesparende en milieubewuste middelen op het gebied van energie voor het bedrijfsleven en overheidsinstellingen. Hun bedrijf TND Duurzaam is met name gespecialiseerd in hoogwaardige kwaliteit LED verlichting en zonnestroomprojecten. Deel 8 in de serie Twente Duurzaam.

Feya Wouda | Foto: TND Duurzaam 16 november 2016

TND Twente Duurzaam

Dick Nijhuis: “Bedrijven maken vaak onbewust onnodige kosten door het gebruik van verouderde installaties. Wij inventariseren voor bedrijven wat er nodig is om energiezuiniger te kunnen exploiteren.”

Kostenbesparing

“Dat begint met het in kaart brengen van energiestromen door middel van een energie-audit of vereenvoudigde energiescan. Daaruit voort komen een rapport en een advies, dat kan bestaan uit verschillende facetten, onder andere isolatie, verlichting, verwarming en zonnestroom. Hierbinnen hebben wij met name alle expertise in huis als het gaat om verlichting en zonnestroom. Wij kijken eerst onder het dak om uit te vinden wat we daar kunnen besparen door het toepassen van - enkel gecertificeerde - LED-verlichting. Je pelt zo’n bedrijf als het ware af als een ui. Je begint bij de schil en werkt langzaam naar binnen toe. Dat zorgt in de meeste gevallen voor een gemiddelde besparing van zo’n zeventig procent met een rendement op de investering dat vaak hoger ligt dan tien procent.”

Aanpak van het traject

“Als eerste inventariseer je de wensen van je klant,” aldus Nijhuis. “Dat spiegelen we aan de gestelde eisen en normeringen vanuit de overheid. Daarna brengen we het pand in kwestie in kaart en maken we aan de hand daarvan een lichtplanning. Wij leveren direct vanaf de fabrikant; dat maakt ons financieel aantrekkelijk en enorm flexibel. Als we een lichtplanning maken, zitten we met zowel de klant als de fabrikant aan tafel. Dat levert maatwerk op en het drukt de kosten. Door de besparing, die je met het installeren van gecertificeerde LED-verlichting bereikt, investeer je als klant niet onnodig veel in andere duurzame producten, zoals zonne-energie. Het kan juist prachtig samengaan als je het goed aanpakt.”

Tekst gaat verder onder de foto

Dick Nijhuis (links) en Tim van der Aavan TND Duurzaam: “We zorgen ervoor dat een bedrijf kan besparen en wat we doen, draagt ook nog eens bij aan een beter milieu.”

Samenwerking

Nijhuis en Van der Aa vullen elkaar perfect aan. Dat is niet zo vreemd, want ze zijn als buurjongens met elkaar opgegroeid. Nijhuis is verantwoordelijk voor de commerciële kant, terwijl Van der Aa de elektrotechnische aspecten voor zijn rekening neemt. “Ik zorg ervoor dat het werk binnenkomt en Tim zorgt voor de perfecte uitvoering,” vertelt Nijhuis. “De samenwerking betekent dat je altijd een klankbord hebt en dat je sneller knopen doorhakt. Wij inventariseren, bieden maatwerk oplossingen, installeren en onderhouden. Zo zorgen we ervoor dat een bedrijf kan besparen en wat we doen, draagt ook nog eens bij aan een beter milieu.”

Mooi werk afleveren

“Natuurlijk moet er brood op de plank, maar het idee dat een investering in TND Duurzaam hand in hand gaat met een investering in de toekomst vinden wij belangrijk. We zijn nu twee jaar bezig. Het eerste jaar was aftasten. Je bouwt een netwerk op en als je goed werk levert, spreekt zich dat rond. Inmiddels groeien we flink, dus het team zal uitgebreid worden. Maar de kern, die vormen wij. Tot voor kort merkte je dat er enige voorzichtigheid was bij de bedrijven op het gebied van LED-verlichting. Dat is ook terecht, want het is een tamelijk nieuw fenomeen. Als je de techniek verkeerd toepast, kan dat gevolgen hebben voor andere installaties in het bedrijf. Je moet weten wat je doet. Maar onze lat ligt hoog, wij zijn kritisch naar onszelf toe. Wat we willen, is mooi werk afleveren.”

Dick Nijhuis: “Naast een financiële meevaller voor het bedrijf, dragen wij op deze manier ook ons steentje bij aan een lagere CO2 uitstoot. Wij zijn heel bewust op zoek naar producenten die hierin meedenken. We willen een product in de markt zetten dat niet alleen duurzaam is, maar dat ook bij voorkeur geproduceerd kan worden binnen Europa.”

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> De zon schijnt altijd bij Schulte Energie en Techniek

> Ecogrant Oldenzaal geeft advies rondom duurzame investeringsprojecten

> Tom Linneman checkt bouwplaatsen op Breeamscores

> Farwick Groenspecialisten blijft doorgaan met innovatieve, duurzame oplossingen