Nieuws Actueel

Koude zomer nog niet de koudste

Lotte Grimberg 19 augustus 2014

De koude dagen die Nederland nu meemaakt zijn bijzonder voor de tijd van het jaar, maar de temperaturen hebben nog geen laagterecords gebroken. Dat meldde weerbureau Weerplaza.nl dinsdag.

KouderAfgelopen zondag werd het in De Bilt 16,7 graden en dinsdag komt het kwik naar verwachting uit op 16 graden. Dat is nog altijd warmer dan in 1924, toen de temperatuur op 19 augustus bleef steken bij 14 graden. Maar sinds 1980 is het tussen 11 en 20 augustus alleen in 2006 op één dag nog kouder geweest dan nu. Toen werd in De Bilt op 11 augustus overdag een temperatuur van 15,8 graden gemeten.

De lage waardes zijn volgens Weerplaza.nl het gevolg van de aanvoer van lucht rond de poolcirkel. Die wordt door het relatief warme zeewater wel opgewarmd, maar niet voldoende om temperaturen van 22 of 23 graden te halen die normaal zijn voor deze tijd.

ZomermaandAugustus als geheel zou vanwege deze koude periode wel de eerste maand in meer dan een jaar tijd kunnen worden die onder het gemiddelde uit zal komen. De huidige schatting komt uit op 16,7 graden gemiddeld, terwijl augustus normaal gesproken in doorsnee 17,5 graden oplevert. Volgens Weerplaza.nl valt de laatste zomermaand de afgelopen jaren wel vaker tegen. De gemiddelde waarde van 17,5 graden werd sinds 2000 al 7 keer niet gehaald.