Nieuws Actueel

KPMG implodeert na schandalen

Caroline Spilt 18 juni 2015

Kmpg topman middelgroot

Accountantsbedrijf KPMG loopt leeg. Tientallen prestigieuze accountants, adviseurs en grote klanten stappen over naar de concurrentie of dreigen dat te doen. Dat bericht De Telegraaf donderdag op basis van ingewijden. Regiokantoren en ondersteunend personeel zouden sneuvelen bij een grote reorganisatie, waarvoor KPMG Nederland geld zou hebben gevraagd aan KPMG International.

Multinationals als Shell, Philips, Randstad en AkzoNobel en alle grote banken behalve ING, laten bijvoorbeeld hun boeken controleren door concurrenten.

VerzetKPMG verzet zich tegen het geschetste beeld. Recentelijk zijn 'slechts' vijftien partners vertrokken, zegt een woordvoerder in de krant. Wel bevestigt het bedrijf te kampen met een lager marktaandeel en lagere marges. Interim CEO Jan Hommen: "De focus op kwaliteit heeft ook gevolgen voor de samenstelling van onze partnergroep, waarin we ruimte maken voor nieuwe toetreders. Onze plannen zijn gericht op het leggen van een solide fundament."

InsidersAnderzijds, een leegloop van vijftien van de 150 in een jaar is niet niks, schrijft Das Kapital. Volgens insiders stevenen ze af op honderd. Desondanks vinden ze de omzetcijfers niet slecht voor een bedrijf in crisis.

100 miljoenDe reorganisatie zal honderd miljoen euro kosten.