Nieuws Actueel

KPMG neemt Wientjes, Griffith, Slagter en Van Schilfgaarde in de arm

Caroline Spilt 24 maart 2015

Laetitia griffith kpmg vvd groot

Accountantskantoor KPMG heeft een aantal grote namen uit het bedrijfsleven en de politiek benoemd tot commissaris. Voormalig werkgeversvoorman Bernard Wientjes gaat per 1 mei leiding geven aan de toezichtsraad van het door schandalen geplaagde bedrijf. Oud VVD-Kamerlid Laetitia Griffith word vicevoorzitter. Ook Jan Maarten Slagter, tot vorig jaar het gezicht van beleggersclub VEB, en KPN-bestuurder Steven van Schilfgaarde nemen zitting in de raad van commissarissen van KPMG, maakte de firma dinsdag bekend.

KPMG verwacht voor de zomer nog een vijfde commissaris aan te kondigen. Deze kandidaat zal een sterk sociaal maatschappelijk profiel hebben met een accent op duurzaamheid, aldus het bedrijf.

AffairesKPMG heeft een periode achter de rug waarin het werd geplaagd door affaires. Zo moest het bedrijf een hoge boete betalen in een schikking met het Openbaar Ministerie omdat accountants hun klant Ballast Nedam hielpen bij het omkopen van ambtenaren in het buitenland. De firma trok vorig jaar al financieel puinruimer en voormalig ING-baas Jan Hommen aan als topman om schoon schip te maken.

Bewuste keuzeEr is bewust voor gekozen om allemaal externe mensen aan te stellen als commissaris. Tot nu toe bestond de raad van commissarissen volledig uit partners van het kantoor. Mede hierdoor stond KPMG bekend als een gesloten accountantsbolwerk.

Vergaande veranderingenOnder leiding van Hommen werkt de firma hard aan het herstellen van de eigen reputatie. ,,Het afgelopen jaar hebben we een aantal ingrijpende en vergaande veranderingen doorgevoerd om de kwaliteit van onze organisatie en ons bestuur te verbeteren'', zegt de topman in een toelichting. ,,De benoeming van deze commissarissen is een zeer belangrijke vervolgstap.''

De commissarissen zijn benoemd voor een periode van vier jaar.