Nieuws Actueel

KPMG op het matje geroepen

Rik Nizet 27 april 2014

De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) heeft tekst aan uitleg gevraagd aan KPMG over het strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude rond de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Dat meldt De Telegraaf.Lees ook:Topman besmeurt reputatie KPMG

Volgens de NBA is het justitieel onderzoek naar het 'fiscale dispuut' niet alleen schadelijk voor de accountantsorganisatie zelf, maar heeft het ook een negatieve uitwerking op de hele beroepsgroep. Het is volgens de krant voor het eerst dat de NBA zich zo kritisch heeft uitgelaten over KPMG, een toonaangevend accountskantoor in Nederland.

BelastingfraudeHet Openbaar Ministerie vermoedt dat er in 2010 belastingfraude is gepleegd bij de nieuwbouw van het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen, waarbij de bouw werd gecoördineerd door een projectontwikkelaar die voor 70 procent in handen is van KPMG zelf.Onder vuurKPMG ligt de laatste tijd nogal onder vuur. Zo trof het kantoor vorig jaar een schikking met het Openbaar Ministerie voor zijn rol bij een omkopingsaffaire bij KPMG-klant Ballast Nedam. Ook besteedde KPMG ,,onvoldoende aandacht aan de naleving van zorgvuldigheids- en integriteitseisen''. Daarom heeft het accountantsbureau aangekondigd de topstructuur van het bedrijf te veranderen.

Jurgen van BreukelenDe Telegraaf kwam begin april met het bericht dat de nieuwe topman van KPMG Jurgen van Breukelen de drijvende kracht blijkt achter een omstreden privébeleggingsclub van topmanagers van het bedrijf. Na een conflict over een vastgoeddeal legde de gemeente Blaricum in 2009 voor 4 miljoen beslag bij de vastgoedclub, schrijft de krant.