Nieuws Actueel

KPN boekt winst

Rik Nizet 27 oktober 2015

Kpn telecom 335

KPN heeft vorig kwartaal winst geboekt op een omzet die lager was dan een jaar eerder. Dat maakte het telecombedrijf dinsdag bekend.

KPN zag de omzet in het derde kwartaal met bijna 3 procent dalen, tot 1,76 miljard euro. Het bedrijfsresultaat, zonder eenmalige posten, verbeterde met 5 procent naar 640 miljoen euro. Onder de streep stond een nettowinst van 87 miljoen euro, tegen een verlies van 75 miljoen euro een jaar eerder.

Afnemende opbrengstenNet als in de vorige kwartalen had KPN vooral last van afnemende opbrengsten op de zakelijke markt. Verbeteringen op de consumentenmarkt konden die krimp niet volledig compenseren. Daar breidde het bedrijf het klantenbestand van mobiele telefonie wel uit met 80.000 abonnees. Verder werden per saldo 55.000 nieuwe televisieklanten gestrikt.

De opbrengsten van KPN stonden lange tijd zwaar onder druk door het toenemende gebruik van internetdiensten als What'sApp, die ten koste gingen van het traditionele bel- en sms-verkeer. De afgelopen jaren werden abonnementsvormen aangepast om beter te kunnen profiteren van de enorme groei van het internetverkeer. Daardoor weet KPN beter te verdienen aan het datagebruik.

BreedbankklantenKPN wierf vorig kwartaal 33.000 nieuwe breedbandklanten. Die gebruiken hun vaste internetverbinding voor een groot deel om YouTube en Netflix mee te kijken. Daarbij is YouTube nog het populairst, maar vertoont Netflix een sterke groei. Die streamingdienst is nu goed voor een vijfde van het vaste internetverkeer van KPN-klanten, tegen 12 procent een jaar eerder.

Stap voor stapHet bedrijf ligt naar eigen zeggen op koers om de doelen voor 2015 te halen. Daarbij wordt onder meer gemikt op een stabilisering van het bedrijfsresultaat op het niveau van vorig jaar. Topman Eelco Blok deed in een toelichting geen uitspraken over 2016, maar zei wel dat de zakelijke markt de komende tijd "stap voor stap'' zal verbeteren.

GeruchtenBlok ging niet in op de geruchten dat Deutsche Telekom T-Mobile Nederland zou willen verkopen. Hij benadrukte dat KPN zich volledig richt op een zelfstandige toekomst, waar geen partner bij nodig is.