Nieuws Actueel

KPN ergert bonden met nieuwe ontslagronde

Merlijn Ensing 4 februari 2014

De vorige reorganisatie is nog maar nauwelijks afgerond of KPN begint aan een nieuwe. Tot frustratie van de vakbonden schrapt het telecomconcern tussen nu en 2016 nog eens 1500 tot 2000 banen in Nederland, bovenop de 4650 die sinds 2011 al zijn komen te vervallen. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten.

Lees ook:KPN haalt de bezem erdoor

Topman Eelco Blok noemde de beslissing om verder te snoeien moeilijk maar onvermijdelijk. De prestaties moeten volgens hem blijven verbeteren. "Ander besta je over vijf of tien jaar niet meer'', zei hij. Door de hele organisatie heen verdwijnen banen als gevolg van een verdere stroomlijning van de bedrijfsvoering. Dat moet 300 miljoen euro aan besparingen opleveren.

Blok stelde dat achter de jongste reorganisatie meer visie schuilt dan achter de vorige. Het schrappen van banen is volgens de topman ditmaal geen doel op zich, maar slechts een logisch gevolg van de operationele verbeteringen die KPN wil doorvoeren. "Dat leidt er helaas toe dat we minder mensen nodig hebben.''

Zo is KPN al langer bezig het aantal producten en diensten te verminderen, zodat minder personeel nodig is. Bijvoorbeeld op de breedbandmarkt is het aanbod al aanzienlijk verkleind, volgens Blok zonder dat de klant daar veel van heeft gemerkt. Plannen om ook te snijden in het aantal merken zijn er vooralsnog niet. Wel worden bijvoorbeeld verkooporganisaties in elkaar geschoven.

Donkere wolkAbvakabo FNV vraagt zich af wanneer het snijden bij KPN ophoudt. "Dit hangt als een donkere wolk boven het personeel'', stelde de vakbond. De Unie plaatst vraagtekens bij nut en noodzaak van de operatie. CNV hekelt vooral de onzekerheid voor het personeel door het ontbreken van een concreet plan van aanpak.

Ongelofelijk heftige concurrentieKPN had het afgelopen jaar veel last van "ongelofelijk heftige'' concurrentie op met name de mobiele markt. Blok erkende dat het bedrijf de situatie onderschatte toen het vorig jaar al een verbetering van de resultaten beloofde. "De markt is competitiever gebleken dan we een jaar geleden dachten'', zei hij. Maar in de loop van dit jaar zullen de resultaten alsnog verbeteren, beloofde de topman.

Daling omzetHet telecombedrijf zag de omzet vorig jaar met 10 procent dalen tot 8,47 miljard euro. De nettowinst daalde met 6,7 procent tot 293 miljoen euro. Aan het verlies van klanten en marktaandeel is volgens KPN wel een einde gekomen, mede dankzij de forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in zijn netwerk en producten.