Nieuws Actueel

Kraanwater zoek op festivals

Lotte Grimberg 27 augustus 2014

Iets meer dan de helft (54 procent) van de Nederlandse festivalbezoekers zegt dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om op evenementen aan kraanwater te komen. Twee derde van de bezoekers meent dat het een taak van de gemeentes is om erop toe te zien dat commerciële belangen van festivalorganisaties niet boven de beschikbaarheid van kraanwater gaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS Nipo eerder deze maand hield onder 389 bezoekers van evenementen.

De enquête werd gehouden in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens, dat de resultaten woensdag aangrijpt om zich hard te maken voor het beschikbaar stellen van kraanwater op festivals.

DancefestivalsBurgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil dat dancefestivals in zijn gemeente pas een vergunning krijgen als ze er voor zorgen dat bezoekers voldoende toegang hebben tot gratis drinkwater en flesjes of bekers kunnen bijvullen, om te voorkomen dat mensen uitdrogen. "Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat het niet voldoende is als water alleen direct uit de kraan gedronken kan worden'', schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

TappuntenTijdens evenementen zijn tappunten voor leidingwater verplicht. De norm in Amsterdam is: één tappunt per 150 aanwezige bezoekers. De gemeenteraad maakt zich echter zorgen over het feit dat het vullen van flesjes of bekers vaak wordt ontmoedigd of zelfs verhinderd.