Nieuws Actueel

Kranen en brugdek vallen op woningen

Lotte Grimberg 3 augustus 2015

Kraan

Twee bouwkranen en het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag omgevallen en op enkele panden terecht gekomen. Er zou sprake zijn van twintig gewonden. De materiële schade is enorm.

In het universitair ziekenhuis LUMC in Leiden staan teams klaar op de afdeling spoedeisende hulp om slachtoffers van het brugongeval in Alphen aan den Rijn op te vangen. Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft gezegd dat vijf teams, bestaande uit een anesthesist, een chirurg en een verpleegkundige klaar staan. Even na 18.00 uur waren er nog geen slachtoffers aangevoerd vanuit Alphen.

De twee kranen stonden op een ponton. In hun takels hing het bewegend deel van de Julianabrug die een grondige renovatie onderging. Op beelden die omstanders maakten is te zien hoe het brugdek losraakt waarna de kranen omvallen en op bebouwing langs de kant vallen. Op de achtergrond is luid gegil te horen.

RavageDe voorkant van de getroffen huizen grenst aan de Hooftstraat. Daar is de ravage eveneens groot. "Een ongelofelijke klap en een verschrikkelijk gezicht.'' Daarvan sprak een ooggetuige van het drama met de omgevallen kranen maandag op Radio 1. Hij was net zijn boot aan het aanleggen, met de neus richting de brug, toen hij het brugdek dat aan een kraan hing, een rare beweging zag maken. "Ik zag het brugdek vallen en de kraan er vol achteraan gaan.''

Volgens de ooggetuige was het meteen hectisch in Alphen aan den Rijn. "Elke politie-, brandweer- en ziekenauto in de regio leek zo'n beetje aanwezig.'' Hij zag ook twee traumahelikopters overkomen.

"Het is een behoorlijk drama. Als het twintig gewonden zijn, valt het me eerlijk gezegd nog mee, na wat ik gezien heb.''

SpeurhondenHoe de gewonden er aan toe is nog niet bekend. Ook is onduidelijk of er mensen zijn overleden door het ongeval. Reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR.NL), een team dat - vaak ook met speurhonden - ingezet wordt bij rampen, zijn onderweg naar Alphen.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft het publiek dringend gevraagd niet naar de plek te gaan waar de twee bouwkranen met een brugdeel omvielen. De hulpdiensten moeten hun werk kunnen doen, aldus de gemeente.

BouwwerkDe Koningin Julianabrug over de Oude Rijn dateert uit 1955. De afgelopen jaren waren er tal van problemen met het bouwwerk. In 2010 waarschuwde een onderhoudsbedrijf dat de stalen constructie van de brug slecht was. Een jaar later greep de gemeente in toen bleek dat de verbinding op instorten stond. In juni 2013 waren er opnieuw problemen, deze keer met het remsysteem van het beweegbare brugdeel en in januari vorig jaar kon door een storing de brug niet meer omlaag.