Nieuws Actueel

Krimp in gemeente Berkelland heeft gevolgen voor projectontwikkelaar Ter Steege

EIBERGEN/BORCULO – Als het aan de gemeente Berkelland ligt worden er niet 230 woningen in de Eibergse wijk Op de Bleek gebouwd, maar slechts 122. Het zijn gevolgen van de bevolkingskrimp in de gemeente. En dat is slecht nieuws voor projectontwikkelaar Ter Steege uit Rijssen.

Van onze redactie 9 november 2015

Bouw Wouter Borre

B en W hebben een Structuurvisie Wonen Eibergen 2015 vastgesteld. Daarin wordt uitgegaan van een behoefte van 70 tot 78 nieuwe woningen tot 2025. Wethouder Patricia Hoytink spreekt in een mondelinge toelichting over een noodzaak om in te grijpen: in heel Eibergen zouden tot 2025 nog maar 70 nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd. Hoytink spreekt over ‘voorsorteren’. De wethouder dreigt daarbij frontaal in botsing te komen met projectontwikkelaar Ter Steege uit Rijssen.

Het bedrijf werkt sinds 2000 in Eibergen aan een nieuwbouwwijk op het 10 hectare grote terrein van de voormalige textielfabriek KTV. De projectontwikkelaar heeft de plannen de afgelopen jaren een paar keer bijgesteld. De huidige overeenkomst tussen Berkelland en Ter Steege dateert van 2008. Daarin is sprake van 230 woningen die Ter Steege zou realiseren.

VasthoudenTwee weken geleden liet Ter Steege nog weten aan dat eindgetal te willen vasthouden. De Rijssense projectontwikkelaar was daarbij optimistisch gestemd: voor Op de Bleek lijkt de ergste crisis in de woningmarkt voorbij. De afgelopen twee jaar zijn 35 woningen verkocht en gebouwd, vergelijkbaar met de 36 in de periode 2008-2013. Verkoper Yvette Jaarsveld van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen signaleert hoe vooral oud-Eibergenaren die vanwege studie hun woonplaats verlieten, nu terugkomen. Ter Steege lijkt te willen weerleggen dat groei van Op de Bleek leegstand in bestaande wijken veroorzaakt.

B en W van Berkelland zetten nu in op nog 45 woningen erbij op Op de Bleek, na de voltooiing van negen die nu in aanbouw zijn. Die 45 is inclusief enkele woningen in te behouden historische industriële gebouwen. Gevraagd naar ‘wisselgeld’ in de onderhandelingen met Ter Steege, duidt Hoytink op ‘combinatieafspraken rond voorzieningen in de wijk’. De gemeente denkt vooral aan de groene aankleding van de (doorgetrokken) Berkel in de noordwestelijke hoek van de wijk.

Maar ook de bouw van recreatiewoningen in het nog niet gebouwde deel van de wijk zou kunnen. Patricia Hoytink: „Je zou dan eerst moeten onderzoeken of daar behoefte aan is. Maar we sluiten niks uit.”

Foto: Wouter Borre