Nieuws Actueel

Kringloopbedrijf Bohero in Borculo komt met initiatief huisraadbank

Van onze redactie 10 augustus 2015

Allard Podde Peter Zandee

Het initiatief Huisraadbank is een gezamenlijk project van Stichting Berkellandse Uitdaging, de Voormekaarteams en het humanitaire kringloopbedrijf Bohero. In september moet het concept van start gaan.

GratisZorg op maat betekent ook wonen op maat. En dus passende huisraad. Directeur Allard Podde van Bohero: "Je hebt elders wel vergelijkbare initiatieven. In Zutphen bijvoorbeeld. Maar dan is het een een-tweetje met bedrijven als Eijerkamp die in meubels doen. En die dan spullen beschikbaar stellen voor 'sociale klanten'. Maar A: zulke grote meubelbedrijven zijn hier niet. En B: wij zijn zelf een hulpverlenende instelling en hier is alles. Je komt dus gewoon hier shoppen. En wat het normaal kost, kost het dan niet. Want je krijgt het gratis. Hoe wil je zitten, hoe wil je eten, hoe slapen... Voor ons wordt dit weer een nieuw project. Maar we werken niet met aparte spullen: we hebben van alles en je zoekt gewoon uit. Alles wat binnenkomt en bruikbaar is, gaat de voorraad in. Op die manier heb je ook meer keuze."

Hergebruikt Bohero zamelt in wat wordt afgedankt. Meer dan 80 procent van het materiaal wordt hergebruikt. Hetzij door rechtstreeks hergebruik via de kringloopwinkel of export naar Oost-Europa, hetzij doordat de recyclingafdeling de ingezamelde spullen sloopt en de diverse materialen kunnen worden gerecycled.

Dagbesteding Meer dan honderd vrijwilligers vinden bij Bohero een zinvolle dagbesteding. Enkele tientallen mensen werken er in het kader van een reïntegratietraject. Sociale dienst SDOA of werkbedrijf UWV vormen in dat geval de drijvende kracht achter hun inzet. "We raken van tijd tot tijd mensen kwijt", zegt Podde: "Die krijgen regulier werk."

Uitbreiden Ondertussen blijft de Borculose kringloopwinkel uitbreiden. Onlangs zijn een aparte audio/elektro- en een speelgoedafdeling ingericht. "Je vindt spullen beter gesorteerd bij elkaar en kunt in het geval van audio en elektra ook beter vergelijken. Het is nagekeken en schoon: we verkopen geen troep. En doordat we het beter presenteren, verkoopt het ook beter."

ZigeunerbezemRelatief onbekend is dat Bohero ook nieuwe producten verkoopt. Zo maakt het humanitaire kringloopbedrijf momenteel reclame voor 'zigeunerbezems'. Gemaakt door Roemeense Roma en bij transporten van ingezamelde goederen juist mee naar Borculo gekomen. Voor 5 euro deze herfst het milieuvriendelijke alternatief voor de bladblazer?

Bohero begint volgende maand met een Huisraadbank: cliënten van Voormekaarteams kunnen meubels uitzoekenDirecteur Allard Podde. Foto: Peter Zandee