Nieuws Actueel

Kringloopwinkel Wawollie in Haaksbergen, ‘geen doorsnee bedrijf’

Van onze redactie 14 augustus 2015

Kringloopwinkel Wawollie Frans Nikkels

Wawollie is geen doorsnee bedrijf. Behalve enkele betaalde krachten werken er vrijwilligers en stagiaires. Maar ook mensen met een bijstanduitkering en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "We bieden hen een zinvolle dagbesteding. Sommigen hebben een rugzakje en willen hun verhaal kwijt. Dat doet hen zo goed", weet Mencke. "Er ontstaat structuur in hun leven, ze krijgen een dagritme en leren sociale vaardigheden. Wel zijn ze verplicht om hier op de afgesproken tijden te zijn. Vaak enkele dagdelen. Maar eigenlijk gaat dat vanzelf", vult Kolthof aan. Daarbij is volgens Mencke alles gericht op doorstroming naar een betaalde baan in het reguliere arbeidscircuit. "Dat deze mensen op een goeie plek zitten is zo essentieel. Voor de één is dat bij de computers of elektrische apparaten. Anderen halen goederen op, helpen de klanten of richten de winkel in."

Veel aandachtDe uitstraling van de verkoopruimte krijgt veel aandacht. "Wat achter binnenkomt staat snel in de winkel. En wekelijks is er een nieuwe actie. Dat trekt publiek", legt Sabine Kolthof uit. Jong, oud. Smalle of dikke beurs. Koopjesjagers, verzamelaars. Sommigen lopen dagelijks binnen, hopend op die ene toevalstreffer. "Ook voor ons is het spannend wat er binnenkomt. Je staat soms versteld van wat mensen wegdoen. Een nieuwe fiets, kleding waar de kaartjes nog aan zitten. Prachtige lp's, Chinees porselein. Er is pas een heel bijzondere oude grammofoon binnengekomen en een hele verzameling olifantjes", somt Kolthof op.

HandgranaatMaar zo spannend als de veelbesproken handgranaat, dat liever niet weer. "Die maandag was er wel onrust bij onze medewerkers. De dag erop hadden vooral de klanten het erover. En nu, zoveel dagen later, is het al klaar. Het was een incident. Niet meer en niet minder", aldus Gerda Mencke. Een ploertendoder, messen, levensecht lijkende speelgoedwapens. "Dat willen we niet in de winkel. Het past niet in onze filosofie."

Ontmoetingsplek Het registreren van inkomende goederen, om dit te voorkomen, is volgens het tweetal onbegonnen werk en bovendien klantonvriendelijk. "Er worden tassen, soms auto's vol spullen gebracht. Daar zul je dan een paar mensen op moeten zetten die alles noteren. Zoiets geeft veel oponthoud."Wawollie is ook een ontmoetingsplek. "Laten we zeggen dat we 'een behoorlijk vaste koffiekring' hebben", zegt Mencke met een glimlach. "Lees het gastenboek maar eens", tipt ze. De bedrijfsleiders vatten het samen: "We zijn gewoon een leuke kringloopwinkel, waar we met z'n allen trots op zijn."

Sabine Kolthof (links) en Gerda Mennke van Wawollie. Foto: Frans Nikkels