Nieuws Actueel

Kroegbaas baalt

Rik Nizet 27 februari 2014

Kroegbazen hebben geen best kwartaal gedraaid in de laatste drie maanden van 2013. Zij zagen de inkomsten met 5 procent teruglopen, mede als gevolg van de accijnsverhogingen op drank. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De consumpties in cafés werden mede door de hogere accijns ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder. De verkoop van biertjes, frisjes en bitterballen daalde opnieuw fors, met 8 procent. Cafés zien de omzet volgens het CBS al bijna 2 jaar onafgebroken dalen.

De totale omzet van de horeca in Nederland groeide in het vierde kwartaal wel, met 1 procent. Vooral snackbars deden het goed met een plus van 3 procent. Ook hotels hoefden niet te klagen met een omzetgroei van 2,9 procent.

OmzetgroeiOver heel 2013 behaalde de horeca een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent, de kleinste groei in 3 jaar. Het volume kromp met 1,4 procent, vooral veroorzaakt door de klappen die de cafés kregen. De prijzen in de horeca stegen in 2013 met gemiddeld 2 procent.