Nieuws Actueel

Kroongetuige sprak 'beulen' Van der Bijl

Van onze redactie 30 januari 2015

,,Als hij in Nederland was, zag ik hem elke dag’’, vertelde Ros. ,,Het was voornamelijk zakelijk en een beetje vriendschap. Hoe het zakelijke moet worden gezien? Van het klaarzetten van een auto tot het helpen bij Van der Bijl.’’

Hij doelt daarmee op de moordaanslag op Thomas van der Bijl. Die was een van de slachtoffers van in totaal zeven liquidaties in de onderwereld tussen 1993 en 2006. Daar gaat het megaproces over.

Soerel

Met kroongetuige 'moordmakelaar’ Fred Ros hoopt justitie ook een van de veronderstelde opdrachtgevers, Dino Soerel, veroordeeld te krijgen. Dat was ook de bedoeling voor Ali Akgün, maar die werd kort geleden in Turkije doodgeschoten.

De rechtbank sprak Soerel en Akgün namelijk eerder vrij wegens gebrek aan bewijs. Drie andere verdachten kregen levenslang. Dat waren de uitvoerders van de zeven moorden, onder wie Jesse R.

Opdrachtgevers

Ros verklaarde verder dat hij Jesse naar afspraken reed die hij had met Soerel of Akgün. Later had Ros ook zelf contact met beide vermeende opdrachtgevers. Ze spraken af op drie plekken in Diemen voor overleg. Dat waren het station, buiten bij een sporthal of bij een pizzeria.

De kroongetuige verklaarde al eerder dat hij fungeerde als 'moordmakelaar’. Daarom zou hij dus weten wie 'bestellingen’ deden en wie de fatale schoten losten. Eerder gaf hij over Jesse R. al aan dat die als 'hitman’ betrokken is geweest.