Nieuws Actueel

Kroongetuige wil niet praten over Fyra

Caroline Spilt 19 mei 2015

Fyra alternatieven trein 800

De oud-topman van de Belgische spoorwegen NMBS weigert voor de parlementaire enquêtecommissie over de geflopte Fyra te verschijnen. Dat schreef de Belgische krant De Standaard dinsdag. Leo Pardon vindt het 'onzinnig om te praten op basis van herinneringen'.

Pardon geldt als een van de belangrijkste hoofdrolspelers in het onderzoek naar het debacle rondom de Fyra V250, omdat hij verantwoordelijk was voor de aanbesteding van de treinverbinding en de gunning aan de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Pardon ging ik 2007 met pensioen.

Inhoudelijk reagerenEen woordvoerder van de enquêtecommissie wilde niet inhoudelijk reageren op het bericht. De commissie, die maandag is begonnen met de openbare verhoren, doet geen mededelingen over de totale lijst van veertig betrokkenen die ze als getuige onder ede wil horen. Wel wordt per week bekendgemaakt wie er voor de commissie zal verschijnen. Of Pardon op de lijst staat, wilde de zegsman dus niet zeggen. Maar iedereen die de commissie wilde hebben, is er, voegde hij eraan toe.

De snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel werd in 2013 van het spoor in Nederland en België gehaald, omdat de trein alleen maar problemen gaf.