Nieuws Actueel

Kunst Kiek’n bij centrumondernemers in Haaksbergen

Van onze redactie 16 juli 2015

Kunst in Winkels Haaksbergen Ben Lensink

Deze winkels bevinden zich aan de Spoorstraat, De Kalter, de Blankenburgerstraat, de Markt, de Jhr. Von Heijdenstraat, de Dr. Prinsstraat, de Molenstraat en de Eibergsestraat. Glas, schilderijen, sculpturen, sieraden of keramiek. Zo maar te zien bij de bakker, in de modezaak, het café, bij de kapper of de opticien.

OpwarmertjeHet initiatief van de Zomercommissie Haaksbergse Doedagen werd in 2012 gelanceerd. Bedoeld als opwarmertje voor de jaarlijkse kunstmarkt. Maar ook om kunst dichter bij de mensen te brengen, legt medeorganisator en initiatiefnemer Erik Loman uit. Niet alleen bij de kunstenaars, maar ook bij ondernemers is het enthousiasme groot. Dat is mede te danken aan de inspanningen van Ben Tromp, de voorzitter van de Zomercommissie. Meer ondernemers actief betrekken bij plaatselijke evenementen is zijn missie. "Op onze nieuwsbrief met betrekking tot Kunst Kiek'n kwam twee jaar geleden nauwelijks respons. Zes aanmeldingen of zo. Dat werkt dus niet. Ondernemers zijn druk, antwoorden schiet er gewoon bij in. Daarom ben ik alle winkeliers langs geweest om hun interesse te polsen."

Bijna honderd aanmeldingen Dat werkte beter, vertelt Tromp. Vijftig winkeliers haakten aan in 2014. Dit jaar kwamen bijna honderd aanmeldingen binnen, waarvan hij er dertig moest teleurstellen. "We hebben zo'n veertig kunstenaars. Niet iedereen kan of wil meerdere exposities inrichten. De dertig afgevallen ondernemers heb ik persoonlijk uitgelegd waarom. En dat ze volgend jaar voorrang krijgen. Om vraag en aanbod goed op elkaar af te kunnen stemmen konden zij overigens via een enquêteformulier aangeven welke kunstuiting zij graag in hun zaak willen."

Tipje van de sluierKunst Kiek'n licht een tipje van de sluier op van wat de bezoekers van de kunstmarkt kunnen verwachten. "Er zijn rond de negentig exposanten. Kunstenaars die van ver komen, uit het westen van ons land of uit Duitsland doen om praktische redenen nu niet mee aan Kunst Kiek'n", aldus Loman.

Foto: Ben Lensink