Nieuws Actueel

Kunstenares uit Agelo neemt restauratiewerk van beeldenatelier ’t Stiepeltje over

Van onze redactie 17 juni 2015

Els Siemerink Pauliene Otte Lars Smook

Zij hadden hun hoop gevestigd op een opvolger, maar er eigenlijk niet meer op gerekend. „En ineens meldde Els zich”, vertelt Pauline Otte, die de eerste beelden mee heeft genomen naar Agelo. Creatief als beide vrouwen zijn, bedenken ze meteen iets leuks voor de foto. Ze zetten de meegebrachte beelden zo neer dat het lijkt of ze naar binnen lopen bij Els Heerink. „Bij mij in Enschede eruit, bij Els in Agelo erin”, zegt Pauline Otte, die zich best tevreden toont met het feit dat ze, althans voor het restauratiewerk van gipsen, religieuze beelden, een opvolgster heeft.

MallenEls Heerink neemt de vele kerstgroepen en de bijbehorende mallen niet over van ’t Stiepeltje. Die gaan naar een specialist in het Groningse Bedum. „Dat werd teveel. Maar de religieuze beelden interesseerden me wel”, vertelt Heerink. „Wat kapot is weer gaaf maken, nieuwe kleuren met oude vermengen: dat is mooi werk.”

De EsZe heeft er bovendien de ruimte voor in haar atelier en werkruimte aan de Weerselosestraat. En ze heeft ook de juiste naam al. „Ik noem mijn atelier en bedrijfje nu ’t Stiepeltje De Es, waarbij die E en S ook staan voor Els Siemerink.” Bertus en Pauline Otte restaureerden niet alleen gipsen beelden en kerstgroepen, ze verkochten ze ook en ze maakten op gegeven moment voor landkruizen en kapelletjes met name in Noordoost-Twente nogal wat corpussen van kunststof. „Dat begon toen de eerste bronzen corpussen werden gestolen”, legt Pauline uit. De mallen die het echtpaar daarvoor gebruikte liggen nu in opslag bij Landschap Overijssel. Deze organisatie was nauw betrokken bij het project met de kunststof corpussen.

Tot 1 juli heeft ‘t Stiepeltje aan de Velveweg uitverkoop. Daarna is het in Enschede afgelopen. „Dit is voor beide partijen een mooie oplossing.”

Foto: Kunstenares Els Siemerink (rechts) neemt de inboedel van het atelier 't Stiepeltje over van Pauliene Otte. (Lars Smook)