Nieuws Actueel

Kunstfondsoplichter Clemens K. krijgt 4,5 jaar cel

Van onze redactie 16 juni 2015

Image 5006359

K. moet ook een schadevergoeding betalen aan deze stichtingen. De straf die dinsdag in het hoger beroep werd gegeven, komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

K. heeft de miljoenen verduisterd terwijl hij als boekhouder werkzaam was voor de stichtingen. De meesteroplichter is na de verduistering naar Thailand gevlucht. Toen hij in 2010 veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenisstraf, zat hij al in Thailand. Pas twee jaar later heeft hij daar zijn verhaal verteld. Sinds 2013 zit hij in voorarrest vast in Nederland.

K. heeft bekend dat hij geld verduisterd had. Naar eigen zeggen is hij met de verkeerde mensen in contact gekomen en onder druk gezet of overgehaald om fraude te plegen. Daarom ging hij in hoger beroep.Het hof vindt het niet aannemelijk dat de verduistering is gepleegd onder zodanige druk van anderen dat sprake is van overmacht en acht alle feiten bewezen. In de straf speelt mee dat K. niet alleen de stichtingen financiële schade heeft toegebracht, maar ook het aanzien van de gesubsidieerde kunstsector ernstig geschaad.