Nieuws Actueel

'Kwakkelend begin voor AEX'

Van onze redactie 11 juni 2015

Image 4991724

,,Het ziet ernaar uit dat de beurzen kwakkelend zullen beginnen, maar mogelijk later op de ochtend toch wel weer zullen aantrekken. Wall Street ging woensdag stevig omhoog en ook de Aziatische markten liggen er goed bij. Er heerst enige opluchting over Griekenland, maar een concreet schuldenakkoord ligt nog altijd niet op tafel", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben besloten dat de onderhandelingen tussen Griekenland en de schuldeisers moeten worden geïntensiveerd. De drie politieke leiders spraken elkaar woensdagavond. Even na middernacht gingen ze uit elkaar, maar de gesprekken worden later voortgezet.

PostNL

PostNL liet woensdag nabeurs weten een deel van de activiteiten van dochterbedrijf Whistl in het Verenigd Koninkrijk te beëindigen. Whistl gaat in het land verder met de collectie en sortering van post en het bezorgen van reclamefolders, pakketten en het aanbieden van logistieke diensten. PostNL verwacht als gevolg van het besluit 25 à 30 miljoen euro aan eenmalige kosten te moeten boeken.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beursgraadmeters donderdag overwegend omhoog, in navolging van de koerswinsten in New York en Europa. Daarnaast verwerkten de markten renteverlagingen in Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. In Tokio stond de Nikkei vlak voor het luiden van de slotbel ruim 1 procent in de plus.

Buitenland

De stemming op Wall Street en de Europese beurzen was woensdag opperbest, mede dankzij de hoop op een doorbraak in de al maanden durende onderhandelingen over de Griekse staatsfinanciën. De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent hoger op 18.000,40 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2105,20 punten en de Nasdaq won 1,3 procent tot 5076,69 punten.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,4 procent hoger op 481,45 punten en de MidKap steeg 1 procent tot 728,76 punten. De DAX in Frankfurt was de 'kampioen van de dag' met een winst van 2,4 procent. De graadmeters in Londen en Parijs gingen respectievelijk 1,1 en 1,8 procent vooruit.

De euro was donderdag voorbeurs 1,1301 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 61,22 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 65,59 dollar per vat.