Nieuws Actueel

Kwart familiebedrijven kwetsbaar

Rik Nizet 13 april 2015

Familiebedrijf middelgroot

Een op de vier familiebedrijven heeft de zaken nog niet goed op orde. Deze bedrijven, die zich tot de achterhoede van de Nederlandse familiebedrijven mogen rekenen, zijn kwetsbaarder dan het gemiddelde familiebedrijf, meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van onderzoek van het Economisch Bureau van ING.

Bij vier procent van de familiebedrijven staan de zaken er zo slecht voor dat actie noodzakelijk is. Het rapport wordt maandag overhandigd aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

In gevaarUit onderzoek van Market Response in opdracht van Marktlink Fusies & Overnames in februari van dit jaar blijkt dat bijna driekwart van de ondernemers van de 70.000 familiebedrijven in Nederland de komende jaren hun bedrijven zullen verkopen. Het blijkt voor familiebedrijven steeds lastiger om de nieuwe generatie te interesseren om het bedrijf over te nemen aangezien zij als hoger opgeleiden steeds vaker hun eigen weg lijken te gaan.

Verkoop aan derdenAangezien er binnen de families steeds minder animo is om het familiebedrijf over te nemen, zal de onderneming doorverkocht moeten worden aan een externe partij. Hoewel er genoeg kopers te vinden zijn, lijkt een dergelijke verkoop in de praktijk niet mee te vallen. Ondernemers schatten de waarde van hun familiebedrijf vaak te hoog in: bijna negen maal de jaarwinst. Dit terwijl bedrijven in de praktijk worden verkocht voor slechts vijf keer de jaarwinst. Volgens Joost Vat, partner familiebedrijven bij adviesbureau BDO, wordt de waarde van familiebedrijven zo overschat, omdat de eigenaren ervan vaak minder objectief zijn dan andere ondernemers. "Ze hebben er zo veel energie en moeite in gestoken. Dan is een stukje objectiviteit vaak weg", aldus Vat.