Nieuws Actueel

Kwart minder faillissementen

Rik Nizet 6 maart 2015

Faillissementen 335

Het aantal bedrijven dat failliet gaat, is in februari opnieuw flink gedaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar buiten bracht. In januari gingen ook al een stuk minder bedrijven over de kop dan vorig jaar.

Er werden in februari 470 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 23 procent minder dan in februari vorig jaar. Vergeleken met de voorgaande maand liep het aantal bedrijven dat over de kop ging met zeven terug.

Financiële dienstverleningDe meeste faillissementen zijn uitgesproken in de financiële dienstverlening en in de handel. Maar die sectoren tellen ook de meeste bedrijven. Relatief gezien behoren de bouw, verhuur en handel van onroerend goed, en vervoer en opslag tot de bedrijfstakken met de meeste bankroeten.

Ook Faillissementsdossier.nl telde vorige maand een stuk minder bedrijven die omvielen. Volgens de website weerspiegelen de cijfers het broze herstel van de economie en het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de goedkope euro.

Het aantal in een maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Hierdoor kan het aantal faillissementen van maand tot maand sterk fluctueren. De cijfers van het CBS zijn exclusief gegevens over eenmanszaken.