Nieuws Actueel

Kwart verwacht restschuld

Rik Nizet 9 april 2014

Ruim een kwart (28 procent) van de Nederlandse huizenbezitters die binnen 2 jaar willen verhuizen, verwacht bij de verkoop van de huidige woning een restschuld over te houden. Van de 'restschuldenaars' heeft een op de vijf een aflossingsvrije hypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Wijzer in geldzaken, dat is opgericht op initiatief van het ministerie van Financiën.

Bijna de helft (48 procent) van de huiseigenaren met een volledig aflossingsvrije hypotheek verwacht desondanks niet dat de maandlasten zullen stijgen na aankoop van een nieuwe woning. Dat is opvallend, zegt het platform, omdat deze woningkopers waarschijnlijk zullen moeten gaan aflossen op hun nieuwe hypotheek. Dat is het gevolg van overheidsmaatregelen, waarvan deze huizenbezitters kennelijk niet op de hoogte zijn.

Een belangrijke reden om opnieuw te kopen, is de wens om te verhuizen naar een groter huis, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast zijn de huidige marktomstandigheden (lagere prijzen, ruimer aanbod) redenen om nu te kijken naar een nieuwe woning.

Wijzer in geldzaken, een samenwerkingsverband van onder meer onderwijs, banken en consumentenorganisaties, is in het leven geroepen om verantwoord financieel gedrag te bevorderen.