Nieuws Actueel

Kwartaalcijfers en ECB stuwen Wall Street

Van onze redactie 22 januari 2015

De Dow-Jonesindex stond halverwege de handelsdag 0,6 procent hoger op 17.659 punten. De S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2044 punten en de Nasdaq won 0,8 procent tot 4703 punten.

Soutwest Airlines was een van de uitblinkers met een koerswinst van ruim 7 procent. De luchtvaartmaatschappij realiseerde dankzij sterk gedaalde brandstofkosten een winstgroei van 71 procent in het vierde kwartaal. De grotere branchegenoot United Continental (plus 3,9 procent) wist zijn winst met 86 procent op te voeren. Beide bedrijven lieten weten in het lopende kwartaal te rekenen op de laagste brandstofkosten in meer dan vijf jaar.

Meer railvervoer

Spoorwegbedrijf Union Pacific meldde meer railvervoer te verwachten dankzij de gestaag groeiende Amerikaanse economie en de daaruit voortvloeiende opleving van de bouwmarkt. De beurswaarde van het bedrijf steeg met 4,7 procent.

De ECB gaat vanaf maart behalve bedrijfsleningen ook staatsobligaties opkopen bij banken. In totaal wordt daar, in ieder geval tot september 2016, maandelijks 60 miljard euro aan gespendeerd. Het totaalbedrag van de steunmaatregelen komt daarmee op ruim 1100 miljard euro. Het programma kan worden verlengd, als de inflatie nog niet is verbeterd in de richting van het beoogde doel van 2 procent.

,,De markten rekenden op een grote stap en dit klinkt als een omvangrijk programma, dus dat is goed nieuws'', aldus een handelaar. Een ander stelde dat de steun van de ECB omvangrijker is dan voorzien, maar voegde daaraan toe dat ,,op de lange termijn zal moeten blijken of de kredietverlening in de eurozone erdoor normaliseert''.