Nieuws Actueel

Kwartaalcijfers zetten Wall Street op winst

Van onze redactie 29 januari 2015

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,3 procent in de plus op 17.411 punten. De brede S&P 500 steeg 1 procent tot 2021 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,9 procent in de plus op 4681 punten.

McDonald's stond met een winst van 5 procent bovenaan de Dow. Topman Don Thompson kondigde een week na teleurstellende kwartaalcijfers zijn pensioen aan.

Ford

Automaker Ford (plus 3 procent) meldde over boekjaar 2014 een halvering van de winst in vergelijking met een jaar eerder. Het op één na grootste autoconcern van de Verenigde Staten wist wereldwijd iets minder voertuigen aan de man te brengen.

Dat gold niet voor motorenmaker Harley-Davidson (plus 4 procent), die met name buiten de VS juist aan populariteit won. Zowel Ford als Harley-Davidson kampt overigens met de effecten van de relatief dure dollar.

Colgate-Palmolive

Colgate-Palmolive boekte vorig kwartaal meer winst dan verwacht en kreeg er ruim 6 procent bij. Ook chemiereus Dow Chemical deed het, dankzij de lagere olieprijs, beter dan verwacht. Dow werd 4,8 procent meer waard.

Facebook won ruim 1 procent. Het bedrijf achter de socialenetwerksite kwam woensdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalresultaten, dankzij meer inkomsten uit advertenties.

Alibaba

Aan de andere kant van het spectrum was Alibaba een van de grote verliezers met een min van 9 procent, na tegenvallende omzetcijfers. In het kielzog van Alibaba verloor Yahoo, dat een groot aandeel heeft in Alibaba, 6,3 procent aan marktwaarde.

Chipbedrijf Qualcomm leverde 10 procent in. Het bedrijf verlaagde zijn verwachtingen voor de winst en omzet in 2015.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 44,64 dollar per vat. De euro was donderdagavond 1,1315 dollar waard, tegen 1,1305 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.