Nieuws Actueel

Kwartaalcijferseizoen zet door

Van onze redactie 2 augustus 2015

Image 5125868

In Amsterdam opent onder meer hoofdfonds Heineken op maandag de boeken, dinsdag gevolgd door speciaalchemiebedrijf DSM en woensdag door de financiële instellingen ING en Nationale-Nederlanden (NN). Verder maken PostNL, SBM Offshore, Fugro en Galapagos hun prestaties bekend.

Ook in het buitenland is de stroom halfjaarupdates verre van opgedroogd. Daarbij staat vooral de financiële sector in de schijnwerpers met de banken HSBC, Commerzbank, Société Generale en Crédit Agricole. Ook Nivea-maker Beiersdorf en in de Verenigde Staten bijvoorbeeld Walt Disney, Groupon en Time Warner staan op de rol.

Banenrapport

De macro-economische agenda is redelijk goed gevuld. Naast onder meer de inkoopmanagersindex voor de industrie en die voor de dienstensector, kijkt de markt ook uit naar het officiële Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Een schot voor de boeg op banenvlak is dan al gegeven, op woensdag wanneer loonstrookverwerker ADP cijfers over de arbeidsmarkt geeft.

De banencijfers geven wederom een nieuw inzicht in de toestand van de Amerikaanse economie. Daar letten de financiële markten scherp op, voor richting in de timing van een mogelijke rentestap van de Amerikaanse centrale bank. Die liet vorige week de rente onveranderd en de deur open voor een verhoging later dit jaar. De Federal Reserve heeft herhaaldelijk aangegeven dat de rente nog dit jaar kan worden verhoogd als de Amerikaanse economie herstel blijft tonen.

Griekenland

Speciale aandacht zal er weer zijn voor Griekenland, waar de aandelenbeurs in Athene waarschijnlijk weer open gaat. De Athens Stock Exchange (ASE) is sinds eind juni dicht op last van de overheid. De heropening werd enkele keren uitgesteld, maar het ministerie van Financiën heeft nu toestemming gegeven. Wel met beperkingen voor lokale handelaren.

De Europese beurzen gingen vrijdag de maand juli met winsten uit. De Amsterdamse AEX-index eindigde een fractie hoger op 495,23 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 728,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten plussen zien tot 0,7 procent.

Wall Street eindigde juli zonder grote koersuitslagen. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,3 procent lager op 17.690,46 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent naar 2103,92 punten. Technologiebeurs Nasdaq was vrijwel onveranderd op 5128,28 punten.