Nieuws Actueel

Kwartaalresultaten steunen opmars beurzen

Van onze redactie 21 april 2015

Image 4872104

In Amsterdam stond de AEX-index vlak na de opening van Wall Street 1 procent in de plus op 505,94 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 781,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,4 tot 1 procent vooruit.

AkzoNobel behoorde met een plus van 2,3 procent tot de sterkere stijgers in de AEX. De verfproducent realiseerde in het eerste kwartaal een flinke winstgroei, mede dankzij lagere kosten en gunstige wisselkoerseffecten.

Randstad

Randstad werd 2,4 procent meer waard. De Amerikaanse branchegenoot Manpower wees bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers dinsdag op aanhoudend herstel van de Europese arbeidsmarkt. De AEX werd verder aangevoerd door Altice, ASML en Heineken, die tot 3 procent wonnen.

Staalproducent ArcelorMittal viel uit de toon met een min van 1,7 procent. Volgens de World Steel Association is de wereldwijde staalproductie vorige maand met bijna 3 procent gekrompen.

Euro

In de MidKap steeg TomTom bijna 6 procent. De kwartaalomzet van het navigatiebedrijf, dat in het eerste kwartaal een verlies leed, viel volgens analisten tegen. TomTom hield wel vast aan zijn eerder uitgesproken voorspellingen voor dit jaar.

Het Duitse softwareconcern SAP won 2,9 procent in Frankfurt dankzij een stevige omzetgroei in het eerste kwartaal. In Parijs won L'Oréal 1,3 procent. De Franse cosmeticagigant zag de kwartaalomzet fors toenemen, gesteund door positieve wisselkoerseffecten.

De euro was 1,0693 dollar waard, tegen 1,0754 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 56,20 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en kostte 62,78 dollar per vat.