Nieuws Actueel

La Place-vestigingen in de verkoop

Van onze redactie 28 december 2015

Vdlaplacerestaurantsuncapital1065

Verkoop kan zo'n 40 tot 45 miljoen euro opleveren, vertellen bronnen aan het AD. La Place, met 150 filialen en circa vijfduizend medewerkers, is de parel en winstmaker van het noodlijdende V&D. Veel filialen bevinden zich in de warenhuizen zelf, maar er zijn ook ongeveer vijftig aparte restaurants die prima verzelfstandigd kunnen worden, schrijft het AD.

Bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke de Conick-Smolders inventariseren de scenario's voor verkoop van V&D, al dan niet in delen. Duidelijk is dat de belangstelling voor La Place groot is, er hebben zich tientallen kandidaten gemeld. In de loop van de week worden de meest kansrijke opties besproken met V&D-topman John van der Ent. De bewindvoerders verwachten gezien de ontwikkelingen dat de vestigingen V&D en La Place sowieso nog zeker 2 maanden openblijven. Duidelijk is dat Sun Capital aanstuurt op een verkoop van La Place. Sinds de aankoop van V&D in 2010 heeft de durfkapitalist als 212 miljoen in de warenhuizen geïnvesteerd zonder dat daar een stuiver voor terugkwam.

Ondertussen wordt langzaam meer duidelijk over de val van V&D. Eigenaar Sun Capital had toegezegd nog 12 miljoen euro bij te storten om de jaarrekening van V&D straks af te kunnen sluiten, vertelt ondernemingsraadvoorzitter Martin Oudejans aan het AD. Maar mede door het warme weer verkochten V&D's wintercollecties erg slecht en bleef de omzet achter. ,,De achterstand liep op tot 35 miljoen euro," schat Oudejans. ,,Bij elkaar zou Sun nog eens een kleine 50 miljoen bij moeten storten en zouden de verliezen tot 250 miljoen euro oplopen."