Nieuws Actueel

'Laat de imams opstaan tegen radicalisering'

Van onze redactie 17 januari 2015

Aanslag Hij is ook één van de voornaamste stemmen in het urgente debat over de rol die de Marokkaanse gemeenschap moet spelen in Nederland. Mocht Nederland worden getroffen door een aanslag, dan staat Wijbenga op een lijstje met mensen die worden verzocht direct naar Den Haag te komen. Om te praten over welke toon er moet worden aangeslagen om de boel bij elkaar te houden. "Maar laten we hopen dat het zover nooit zal komen."

'Gif in onze samenleving' Een paar uur voor dit interview was Ibrahim Wijbenga in Maastricht. Om met betrokkenen te praten over Sultan Berzel, de 19-jarige jongen uit die stad die zichzelf in november opblies bij een politiebureau in Bagdad. In naam van de Islamitische Staat. Met Sultan vonden 20 mensen daarbij de dood. Hoe kun je voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt? Wijbenga: "De krachten die zo'n jongen tot die daad zetten, dát is het gif in onze samenleving. Daar moeten we met zijn allen tegenwicht aan bieden. En dan heb ik het over meer dan alleen zo nu en dan een pamfletje op een website van een moskee zetten."

Wijbenga is van de lijn Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam trok wereldwijd aandacht door zich als 'woedende moslim' te keren tegen jihadaanhangers in het land. "Aboutaleb roept op tot moreel leiderschap. Dat is goed. Want hoeveel Nederlandse Marokkanen hoor je nu precies in het debat? Een stuk of vijf, dan heb je het wel gehad.

Verantwoordelijkheid "De Marokkaanse gemeenschap moet haar verantwoordelijkheid nemen en veel weerbaarder worden. Neem de Turken als voorbeeld. Toen ik nog in Eindhoven woonde, kwamen er een Turkse vader en oom naar de moskee. Ze hadden zorgen over hun zoon en neef die dreigde te radicaliseren. Kwamen ze gelijk mee naar de moskee. Dat zouden ouders uit de Marokkaanse gemeenschap ook meer moeten doen. Want we kijken nog steeds weg bij radicalisering. Ook de moskeeën moeten meer doen: begeleid jongeren beter, stap zelf eens naar de gemeente in plaats van te wachten tot de gemeente naar jou toe komt."

Lees het hele interview zaterdag in de Spectrum-bijlage van de regionale dagbladen.