Nieuws Actueel

Laatste quotumboete kost melkveehouders 135 miljoen

Van onze redactie 17 maart 2015

Image 4810781

De quotering verdwijnt na 31 jaar in de nacht van 31 maart op 1 april. In september krijgen de melkveehouders nog een Europese naheffing. "Dat is een pijnlijke boete", aldus voorzitter Kees Romijn van LTO-melkveehouderij. Volgens de belangenbehartiger van de sector had de schade evenwel veel groter kunnen zijn.

Overschrijding Eind vorig jaar koersten de Nederlandse melkveehouders af op een overschrijding van het quotum van zeker 6 procent. "Ieder procent staat voor ongeveer 33 miljoen euro boete." Er volgde een heftige correctie. De melkprijs daalde fors, mede als gevolg van de Russische boycot.

Per teveel geproduceerde liter melk betaalt een melkveehouder 27,8 eurocent boete. Op dit moment krijgt een boer bij marktleider FrieslandCampina per liter standaardmelk 34 cent. "Het is echt zondegeld, die boete", zegt Romijn. Hij had graag op wat coulance vanuit Brussel gehoopt.

Groeiende vraag LTO-Nederland verwacht dat de boeren in typische melkveelanden als Nederland, Ierland en Denemarken na 1 april beter kunnen inspelen op de groeiende vraag naar melk en zuivelproducten. Men rekent in 5 tot 6 jaar tijd op een productiestijging van 15 tot 20 procent. "Ieder jaar is er op de wereld zo'n 2 procent meer melk nodig", aldus Romijn.