Nieuws Actueel

Laatste technische snufjes tentoongesteld op Frankenstein Festival

Van onze redactie 9 november 2015

Xsens Frankensteinfestival Frans Nikkels

Voor het Frankenstein Festival was een brede waaier aan hightech en kunstige knutselarijen bijeen gebracht. Een soort Nemo museum, maar dan in Enschede. Het festival is georganiseerd door het Rijksmuseum Twenthe, samen met museum Boerhaave in Leiden. Drie jaar lang willen ze proberen mens en techniek dichter bij elkaar te brengen.

XsensEen van de trekkers vormde de demonstratie van het sensorpak van het Enschedese bedrijf Xsens. Door de sensoren op het pak kan de drager in een virtuele wereld worden geprojecteerd. De filmindustrie maakt er al dankbaar gebruik van. Een toppertje was het vliegen met mini-drones. Wel veilig vanachter een hek, want niet iedereen kan dit. Verder konden kinderen hun hoofd in een soort kijkdoos steken, waarna op het scherm een virtueel avontuur begon met boomklimmen en ontmoetingen met rare figuren.

OnderzoeksprojectenLeuk allemaal, maar het echte werk moet nog beginnen, vertelt Niki Olde Monnikhof, projectleider namens het Rijksmuseum Twenthe. „Vrijdag hebben we met veertig mensen uit het hele land overlegd over wat we samen kunnen gaan doen. Denk aan onderzoeksprojecten met de Universiteit Twente, aan televisieprogramma’s. We hopen dat we over drie jaar weer zo’n bijeenkomst kunnen organiseren, maar dan met allemaal nieuwe dingen.”

Foto: Met het sensorpak van Xsens uit Enschede wordt de gebruiker in een virtueel landschap geplaatst. (Frans Nikkels)