Nieuws Actueel

Lagarde: aanpak economie loopt achter

Caroline Spilt 17 april 2015

Schip vracht container maersk middelgroot

De economische groei trekt aan, maar landen doen nog altijd te weinig om hun economie structureel te verbeteren. Dat stelde IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag bij de aftrap van de voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

In de Verenigde Staten, Europa en Japan is het economische herstel volgens het IMF vooral te danken aan het stimuleringsbeleid van centrale banken en andere kortetermijnoplossingen. De aanpak van meer structurele problemen, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt en op het gebied van infrastructuur, loopt daar duidelijk op achter.

Geen hervormingenLagarde wees erop dat door het uitblijven van structurele hervormingen de vooruitzichten voor de groei sinds 2012 steeds verder zijn verlaagd. De wereldeconomie gaat dit jaar waarschijnlijk wel vooruit, maar de mate waarin dat gebeurt is veel beperkter dan eerder werd verwacht.

Groei wereldeconomieDe groei van de wereldeconomie trekt de komende jaren aan van 3,5 naar circa 4 procent. Drie jaar geleden werd nog een herstel tot zo'n 5 procent voorzien. "Het is niet goed genoeg'', concludeerde Lagarde in dat verband. "Het is niet genoeg om de werkloosheid aan te pakken en niet genoeg om armoede te bestrijden.''

WereldbankOok Wereldbankpresident Jim Yong Kim benadrukte het belang van hervormingen in de strijd tegen armoede. Economische groei is een van de belangrijkste wapens in die strijd, maar de vooruitzichten voor ontwikkelingslanden zijn de afgelopen jaren verslechterd. Met de juiste aanpak kan die situatie worden aangepakt, stelde Kim.

OlieprijsHij wees daarbij onder meer op India, dat de enorme daling van de olieprijs heeft aangegrepen om dure energiesubsidies te beperken, en op de aanpak van monopolies in Mexico. "Hervormingen trekken investeringen aan. Wie serieus werk maakt van hervormingen, plukt daar later de vruchten van.''