Nieuws Actueel

Lage verwachtingen Griekenland-deal

Lotte Grimberg 22 juni 2015

De verwachtingen over een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters zijn laaggespannen in Brussel. Meerdere ministers van Financiën van eurolanden denken er niet maandag uit te komen.

Lees ook:Juncker onzeker over deal GriekenlandOptimise over Griekenland-dealECB verhoogt steun Griekse banken

"Ik heb zeer lage verwachtingen voor vandaag. Ik zie verwacht geen doorbraak'', zei de Finse minister Alexander Stub voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers (in de eurogroep). "Een verkwisting van onze airmiles'' vond Stubb het om zowel de ministers als de regeringsleiders naar Brussel te laten komen.

Brussel is maandag het toneel van topoverleg. Eerst vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone, in de avond volgt een top met regeringsleiders van de negentien eurolanden.

VoorbereidingZijn Ierse collega Micheal Noonan was ook somber. Ondanks het feit dat de Grieken voorstellen hebben ingediend, denkt hij dat er een extra overleg op donderdag aanstaande nodig zal zijn. "Er was vannacht veel onduidelijkheid over de voorstellen, of de Grieken wel de goede hadden gestuurd, en hierdoor is er geen goede voorbereiding geweest.'''

Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble was zeer kritisch. "Ik heb nog geen nieuwe voorstellen gezien. Ik zie niet hoe wij fatsoenlijk de eurotop van leiders kunnen voorbereiden zonder serieuze voorstellen.''

EurogroepOok eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem was erg pessimistisch voorafgaand aan de eurogroep. Aangezien de nieuwe Griekse voorstellen pas net binnen zijn, kan er geen "eindoordeel'' komen, zei hij. Dijsselbloem hoopt dat de experts van de geldschieters met een eerste oordeel kunnen komen. Hij zelf wilde er niets over kwijt.

"We gaan kijken of de plannen goed zijn en wat dit betekent voor het proces'', zei hij. Een deal moet standhouden, meent Dijsselbloem. "Zodat we hier over drie maanden niet opnieuw zitten.''

Dijsselbloem sprak voorafgaand aan het overleg nog met de Griekse premier Alexis Tsipras en met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, de baas van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, en de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Hij noemde het gesprek "constructief''.