Nieuws Actueel

'Lager begin voor Damrak'

Van onze redactie 24 juli 2015

Image 5105037

,,De beurzen lijken iets in de min te gaan openen. Het is wat saai op de Europese markten en het ontbreekt beleggers aan richting. De kwartaalcijfers van de bedrijven zijn wisselend en er is weinig macro-economisch nieuws", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland. Volgens de marktvolger zit de beurs in een soort tussenperiode en zijn de beursvolumes laag vanwege de vakantietijd.

Op Beursplein 5 bracht Air France-KLM de cijfers naar buiten. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij zakte in het tweede kwartaal dieper in de rode cijfers. De top van het luchtvaartconcern voert daardoor de druk op met name de Franse piloten op om snel akkoord te gaan met broodnodige bezuinigingen, anders moet hard worden gesneden in het vluchtaanbod.

Wessanen

Ook voedingsmiddelenbedrijf Wessanen en fietsenmaker Accell openden de boeken. Wessanen boekte in de eerste helft van het jaar een winst van 16,1 miljoen euro op een omzet van 263,2 miljoen euro. Accell realiseerde in dezelfde periode een winst van 31,9 miljoen euro en voorziet in de tweede helft van het jaar een stijging van de omzet en resultaat.

In het Verre Oosten gingen de aandelenmarkten vrijdag overwegend omlaag. Beleggers verwerkten een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie, die op een krimp liet zien. De Nikkei in Tokio stond vlak voor de slotbel 0,6 procent in de min. De Shanghai Composite Index zette echter de opmars voort en stond tussentijds 1,2 procent hoger, door de hoop op verdere steunmaatregelen van de Chinese overheid. De Chinese beurs koerst daarmee af op de zevende winstbeurt op rij.

Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten donderdag collectief in het rood, na een stortvloed aan bedrijfsresultaten. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent lager op 17.731,95 punten. De brede S&P daalde 0,6 procent tot 2102,15 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 5146,41 punten.

De Europese beursgraadmeters lieten eerder op de dag een gemengd beeld zien. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 496,35 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 738,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen daalden tot 0,2 procent. Parijs eindigde 0,1 procent hoger.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,0976 dollar waard, bijna evenveel als bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 48,69 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en werd verhandeld op 55,40 dollar per vat.